1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uusi lihaskandaali Ruotsissa – härkä olikin vesipuhvelia

Tuontilihalle tehtyjen testien jälkeen selvisi, että yksi näytteistä oli vesipuhvelia. Liha oli kuitenkin myyty häränfileenä.

Ulkomaat
Asiakastiedote liittyen häränlihana myytyyn vesipuhveliin Ruotsissa.
Asiakastiedote liittyen häränlihana myytyyn vesipuhveliin Ruotsissa. Svt

Uusi lihakohu on nousemassa Ruotsissa, kertoo maan televisioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Kauppaketjun teettämien DNA-testien jälkeen paljastui, että ainakin osa Italiasta tuodusta häränfilee-erästä olikin vesipuhvelia.

Asia tuli ilmi, kun asiakas valitti ostamastaan häränfileestä kauppiaalle. Tämän jälkeen lihat lähetettiin kaikista Kristinehamnin alueen ICA-ketjun myymälöistä tutkittavaksi. 16 näytteestä yksi osoittautui vesipuhvelin lihaksi.

Ruotsin elintarvikeviraston edustajan Louise Nyholmin mukaan kyseinen lihaerä on peräisin Italiasta ja se on tuotu Ruotsiin Tanskan kautta.

Ruotsalaisen maahantuojan mukaan hän toimii elintarvikkeiden välittäjänä, eikä näe koskaan itse tuotteita.

Maahantuoja ei mielestään ole toiminut väärin, sillä EU:ssa naudan-, puhvelin- ja biisoninliha luokitellaan hänen mukaansa samaksi tuotteeksi.

Ruotin elintarvikeviraston edustajan mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

– On mahdollista, että niillä on sama tullikoodi, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen informaation kanssa, jota elintarvikekauppaa harjoittavien yritysten tulee vaihtaa keskenään. Lain kirjain on tässä hyvin selkeä: elintarvikemerkintöjen tulee olla oikein. Ja puhvelin- ja naudanlihalla on vissi ero, Nyholm sanoo.

Valituksen vastaanottanut kauppias on tehnyt maahantuojasta rikosilmoituksen Ruotsin poliisille.

Lue seuraavaksi