1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Brittiteatteri vie Shakespearea Pohjois-Koreaan, ihmisoikeusjärjestöt ihmettelevät

Globe-teatteri esittää Hamletin maailman kaikissa maissa, myös Pohjois-Koreassa. Vierailun perustelut ontuvat, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

kulttuuri

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kyseenalaistaneet brittiläisen teatterin päätöksen ulottaa maailmankiertueensa Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Koreaan kohdistuu paljon YK:n ja muita kansainvälisiä pakotteita, mutta kulttuurivientiä sinne ei ole rajoitettu. Niinpä Globe-teatteria ei ole suoranaisesti vaadittu perumaan matkaansa, mutta järjestöt kehottavat teatteria ottamaan selvää tosiasioista.

William Shakespearen näytelmiin keskittynyt Globe, jonka teatterirakennus Lontoossa on kopio Shakespearen samannimisestä teatterista, viettää näyttävästi Shakespearen syntymän 450-vuotisjuhlia. Juhliin liittyy ensi kuussa alkava Hamlet-kiertue, jonka on tarkoitus ulottua kahden vuoden aikana maailman jokaiseen maahan.

Suomessa esitys on toukokuussa ja paikkana on Turun ruotsalainen teatteri.

Amnesty: Elämä vankileireissä on tosi tragediaa

Globe perustelee uuden produktionsaviemistä maailman kaikkiin kolkkiin sillä, ettei keneltäkään saa viedä oikeutta nähdä Hamletia. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan peruste ontuu Pohjois-Korean osalta pahoin.

Kaikkien oikeudesta ei todellakaan ole kyse, vaan näytelmän yleisö on tarkkaan valikoitua eliittiä, joka on osoittanut uskollisuutta Pohjois-Korean hallinnolle, huomauttaa Human Rights Watch -järjestön Aasian-osaston apulaisjohtaja Phil Robertson.

– Traagisinkaan näytelmä ei yllä lähellekään Pohjois-Korean vankileireille joutuneiden sadan tuhannen ihmisen kärsimyksiä. Siellä kidutus, raiskaukset, nälkiinnyttäminen ja teloitukset ovat jokapäiväisiä, sanoo puolestaan Amnesty International omassa lausunnossaan.

Pohjois-Koreaan kiertueen on tarkoitus ennättää ensi vuoden syyskuussa. Esitysten pävämääriä ei ole vielä varmistettu, eikä sekään ole selvää, kuinka pitkälle neuvottelut ovat edenneet.

Robertson arvelee, että tutustuttuaan Hamletin juoneen Pohjois-Korean johtajat saattavat haluta näytelmän vaihtamista. Hamletissa päähenkilö päätyy tappamaan setänsä, mikä muistuttaa aika lailla Pohjois-Korean äskettäisiä tapahtumia: maan johtaja Kim Jong-Un teloitutti tätinsä puolison, joka oli ollut hänen poliittinen oppi-isänsä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi