Ranuan eläinpuistoon syntyi ahmavauvoja

Ranuan eläinpuistossa koettiin viime viikonloppuna yllätyksen hetkiä. Eläinpuiston Batsi-ahma oli synnyttänyt esikoisensa.

Kotimaa
Ahmavauvat
Ranuan eläinpuisto / Outi Saarinen

Ranuan eläinpuiston ahmojen ruokintaa seurannut eläintenhoitoharjoittelija sai kameralla ikuistettua ulkokatoksessa emonsa vierellä kaksi vaaleaa hahmoa. Eläinpuiston Batsi-ahma oli synnyttänyt kaksi tervettä pentua. Ahmanpennut syntyivät vaaleina ja vain reilun 100 gramman painoisina.

Normaalisti helmi-maaliskuulla penikoiva ahma kaivaa pesäpaikakseen lumiluolan. Myös Batsi siirsi pentunsa pian maanalaiseen pesäluolaan, jossa pennut ovat paremmin säältä suojassa.

Nyt syntyneet pennut ovat vanhempiensa ensimmäiset. Pentujen emo Batsi on 9-vuotias JärvZoosta Ruotsista Ranualle muuttanut ahma. Isänä pennuilla on vuonna 2007 Moskovan eläintarhassa syntynyt Rasputin.

Ahma
AhmaRanuan eläinpuisto / Marko Junttila

Edellisen kerran ahmanpentuja on syntynyt Ranuan eläinpuistossa vuonna 2003.

Uhanalainen laji

Ahma luetaan Suomessa uhanalaisiin lajeihin ja niitä on maassamme noin 200 yksilöä. Ranuan eläinpuiston ahmat kuuluvat Euroopan eläintarhojen ja akvaarioiden liiton EAZA:n ahmojen suojelu- ja lisäännyttämisohjelmaan.

Nyt syntyneet ahmanpennut ovat perimältään arvokas lisä Euroopan eläintarhojen ahmakannalle, sillä niiden isän emä on peräisin Venäjän Murmanskista edustaen luonnon ahmakantaa.