Eurovaalien kärkiehdokkaat: Riskittömiä vaihtoehtoja ja suoralla vaalilla valittuja - mustia hevosia odotetaan

Eurovaaleihin valmistautuvien puolueryhmien kärkiehdokkaat vetävät Euroopan laajuisia kampanjoita. Äänestäjille heitä markkinoidaan mahdollisina Euroopan unionin komission puheenjohtajina. Vaalitulos on otettava huomioon puheenjohtajan valinnassa, mutta mustia hevosia tullaan varmasti näkemään, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Ulkomaat
Laajakuva Euroopan parlamentista.
Euroopan parlamentin jäsenistöä Strasbourgissa maaliskuussa 2013. Patrick Seeger / EPA

Puolueryhmien kärkiehdokkaiden nimeämisen ideana on läpinäkyvyys: eurovaaliäänestäjä tietää entistä paremmin, mitä hän mahdollisesti saa äänellään. Parlamenttiryhmät ovat nimenneet kärkiehdokkaansa ehdolle Euroopan unionin komission puheenjohtajaksi. Ryhmien yhteisten eurooppalaisten ohjelmien uumoillaan tulevan nyt entistä enemmän näkyville kärkiehdokkaiden kautta. Tosin siinä on omat hankaluutensa esimerkiksi liberaalisen Alden kohdalla, sillä eurooppalaiseen ryhmään kuuluvat kansalliset puolueet ovat keskenään kovin erilaisia.

Toukokuun eurovaalit voittava ryhmä ei välttämättä kuitenkaan saa komission puheenjohtajan paikkaa. Eurooppa-neuvosto eli EU-maiden johtajien huippukokous esittää komission puheenjohtajaa. Sen on otettava vaalitulos huomioon.

– Joku heistä nähdään jollain paikalla, mutta mustia hevosia tulee, luonnehtii Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen kärkiehdokkaiden asemaa.

Parlamentti hyväksyy ensimmäistä kertaa puheenjohtajaehdokkaan Lissabonin sopimuksen mukaisesti.

Komission puheenjohtajan lisäksi vaalien jälkeen valitaan europarlamentin puhemies, EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja sekä jäsenmaita edustavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja. Valintoihin vaikuttaa moni asia, myös se, että komission puheenjohtajan, korkean edustajan ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan ei tarvitse olla europarlamentin jäseniä.

Esimerkiksi huippuvirkojen täytössä ongelma on se, että johtajien on kelvattava kaikille:

– Heidän on oltava turvallisia jäsenmaiden näkökulmasta, yhteisen politiikan ajamisen on oltava etusijalla. Kun ajatellaan maailman politiikkaa, valtiojohdossa on erityyppisiä ihmisiä, EU jää varjoon, mutta ilmentää 28 maan liittoa, Tiilikainen huomauttaa.

Riskittömyys näkyy myös suurten ryhmien liberaalien, konservatiivisen EPP:n ja sosialistien kärkiehdokkaissa:

– Kokemus korostuu, heillä kaikilla on vankka EU-profiili, Tiilikainen kuvailee Guy Verhofstadtia, Jean-Claude Junckeria ja Martin Schulzia.

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker.Facundo Arrizabalaga / EPA

Euroopan kansanpuolue EPP nimesi kärkiehdokkaakseen EU:n vakiokalustoonkuuluvan Jean-Claude Junckerin. Hän oli Luxemburgin pääministeri 19 vuotta vuoteen 2013. Euroryhmää hän johti vuosina 2005–2013. Euroopan unionin liittovaltiokehityksen puolesta puhuvaa 59-vuotiasta Junckeria pidetään ihmisenä, jonka EU-tietämys on voittamatonta. Häntä kuvaillaan neuvottelijana taitavaksi ja kompromisseihin pääseväksi. Häntä on uumoiltu komission puheenjohtaja José Manuel Barroson seuraajaksi. Todennäköisesti edessä on tiukka kisa sosialistien kärkiehdokkaan Martin Schulzin kanssa.

– Eurooppalaisten johtajien, EU:n ja eri maiden julkisen mielipiteen välillä on kuilu, nyt tuota kuilua on kavennettava, Juncker on kuvaillut tilannetta ennen vaaleja.

Juncker muistetaan myös lausunnosta, että toisinaan on välttämätöntä valehdella. Hän on myös korostanut kannattavansa salaisia neuvotteluita, kun kyseessä on euroalueen asiat. Näin hänen mukaansa vältytään markkinoiden vaarallisilta reaktioilta.

Euroryhmän johdossa Junckeria seurasi hollantilainen Jeroen Dijsselbloem. Hän kuvaili kotimaansa televisiossa Junckerin juovan ja polttavan paljon. Juncker tunnetaan myös kuivasta huumoristaan, joka jakaa mielipiteitä.

Hän on vanhanaikainen, osa järjestelmää ja osin vastuussa kriisistä.

Hannes Swoboda

– Hän on vanhanaikainen, osa järjestelmää ja osin vastuullinen [euro]kriisiin, on sanonut sosialistien itävaltalainen edustaja Hannes Swoboda.

Siihen, ketkä EU:n johtopaikoille valitaan, vaikuttavat monet seikat kuten ehdokkaiden puoluekanta, persoona, sukupuoli ja kotimaan politiikka. Luxemburgilaisen puolella voi olla moni näkökohta. Pienistä maista tulevia pidetään hyvinä sovittelutehtäviin, toteaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Tiilikainen.

Martin Schulz

Europarlamentin puhemies Martin Schulz.
Martin Schulz.Patrick Seeger / EPA

Sosialistien kärkiehdokas saksalainen 58-vuotias Martin Schulz on ollut europarlamentaarikko 20 vuotta. Hän on nykyparlamentin puhemies.

Verkkosivuillaan Schulz listaa tavoitteitaan: taloudellisesti vahva Eurooppa, unohtamatta oikeudenmukaisuutta; työpaikkoja ja reilua palkkausta, etenkin nuorisotyöttömyyteen on puututtava sekä veronkiertoon. Tavoitteena on myös Eurooppa, joka on ilmastonmuutoksen vastaisen työn johtaja.

Schulz valittiin kärkiehdokkaaksi ilman kilpailijoita, mutta hän jakaa silti vasemmistoa: Britannian työväenpuolue on ilmoittanut vastustavansa Schulzin valintaa tämän liittovaltionäkemysten vuoksi.

Schulz on saanut kuulla kaikenlaista: Italian pääministeri Silvio Berlusconi suositteli hänelle vuonna 2003 leirin johtajan roolia keskitysleirielokuvassa. Brittimeppi Godfrey Bloom puolestaan keskeytti 2010 europarlamentissa Schulzin puheen huutamalla "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer". Hän syytti Schulzia epädemokraattiseksi fasistiksi.

Tuorein mediatapaus on helmikuulta. Israelin parlamentissa knessetissä vieraillut Schulz suututti isäntiään kysymällä miehitetyn Länsirannan vedenkäytöstä. Hän painotti, ettei ole tarkastanut tietoa, ja kysyi pitääkö paikkansa, että Länsirannan juutalaissiirtolaiset saavat käyttää 70 litraa vettä päivässä, kun palestiinalaisten raja on 17 litraa. Luvut eivät pitäneet paikkaansa. Pääministeri Benjamin Netanjahu syytti Schulzia hyökkäyksestä Israelia vastaan.

Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt.
Guy Verhofstadt.Julien Warnand / EPA

Euroopan liberaalien Alden kärkiehdokas 60-vuotias Guy Verhofstadt oli Belgian pääministeri 1999–2008. Nuoruudessaan kotimaansa politiikassa hän sai liikanimen Baby-Thatcher ikänsä ja talousnäkemystensä vuoksi. Hän on EU-poliitikoista yksi vahvimmiin liittovaltiokehitystä kannattavista.

Verhofstadt oli perustamassa Euroopan federalistien Spinelli-ryhmää. Teija Tiilikaisen mukaan Juncker ja Verhoftadt nostavat kissan pöydälle liittovaltiopuheissa:

– He puhuvat asioista niiden oikeilla nimillä. EU:sta puhuttaessa liittovaltiopiirteet ovat aina esillä, Tiilikainen muistuttaa.

Verhofstadtin nimi on ollut esillä esimerkiksi pohdittaessa seuraajaa Euroopan parlamentin puhemiehelle Martin Schulzille. Suosikkeja tehtävään ei varsinaisesti ole, sillä puhemiehen nimi riippuu vaalituloksesta.

Komission nykyinen varapuheenjohtaja Olli Rehn on Alden toinen kärkiehdokas. Rehn ei tavoittele komission puheenjohtajuutta. Hän on kertonut olevansa kiinnostunut muista huippuviroista.

Aléxis Tsípras

SYRIZAn eli Radikaalin vasemmiston liiton johtaja Alexis Tsipras informoi lehdistöä tavattuaan sosialistisen Pasok-puolueen puheenjohtajan Evangelos Venizelosin parlamentissa 11. toukokuuta 2012.
Alexis Tsipras.Alkis Konstantinidis / EPA

Tuoreessa mielipidemittauksessaEuroopan vasemmiston GUE/NGL:n uumoillaan jopa ohittavan parlamenttipaikkojen määrässä liberaalit. Nykyisin sillä on 35 paikkaa, määrän ennustetaan jopa liki kaksinkertaistuvan. Puolueen kärkiehdokas on kreikkalainen Aléxis Tsípras.

– Lähetämme hyvin vahvan viestin nimeämällä Aléxis Tsíprasin kärkiehdokkaaksemme, ilmoitti ryhmän johtaja Pierre Laurent. Laurentin mukaan he kampanjoivat säästövastaisuudella.

39-vuotias Tsípras on jopa äärivasemmistolaisia piirteitä omaavan kreikkalaisen Syriza-parlamenttiryhmän johtaja. Pari vuotta sitten saksalaislehti Der Spiegel listasi poliitikkoja, jotka ovat vaaraksi EU:n tulevaisuudelle: Yksi heistä oli Tsípras, joka arvosteli EU:ta keinoista, joilla Kreikkaa nostettiin talouskriisistä.

Ska Keller

Franziska Keller.
Franziska Keller.Saksan vihreät

Euroopan vihreät valitsivat kärkipaikoille yhden naisen ja yhden miehen. Valinta tehtiin ainutlaatuisella avoimella vaalilla: Euroopan laajuisen, kaikille yli 16-vuotiaille avoimen verkkoäänestyksen voitti saksalainen Ska Keller. 32-vuotiaan Kellerin erikoisalaa ovat siirtolaisuusasiat ja EU:n suhteet Turkkiin. Keller valittiin europarlamenttiin viime vaaleissa 2009. Vihreiden asialistan kärjessä ovat nuorisotyöttömyyden vähentäminen sekä pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolustaminen.

Vihreiden mahdollisuudet EU:n huippupaikkoihin arvioidaan heikoiksi. Kaikkiin EU-johtotehtäviin ei välttämättä kuitenkaan valita suurten puolueiden edustajia, Ulkopoliittisen instituutin Tiilikainen painottaa. Hän ei myöskään puhuisi Ska Kelleristä ainoana naisena.

– Jos puolueiden kärkiehdokkaat olisivat ainoat ehdokkaat, hän olisi ainoa nainen, Tiilikainen tarkentaa.

Kellerin aviomies on suomalainen kansalaisaktivisti Markus Drake.

José Bové

Jose Bové
José Bové.Olivier Hoslet / EPA

Vihreiden toinen kärkiehdokas on 60-vuotias ranskalainen José Bové. Hän on maanviljelijä ja europarlamentin jäsen vuodesta 2009. Europarlamentin maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnassa hän on varapuheenjohtaja.

Kansalaisaktivistina tunnettu Bové oli ehdokkaana Ranskan presidentinvaaleissa 2007. Tuolloin hän sanoi taistelevansa niiden puolesta, joilla ei ole ääntä. Hän on yksi vaihtoehtoista globalisaatiota ajavan Attac-kansalaisjärjestön perustajista.

Lista suomalaisista europarlamentaarikkoehdokkaista vahvistetaan 24. huhtikuuta. Suomessa äänestyspäivä on 25. toukokuuta.

Lähteet: AFP, Reuters