1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ihmisluonnonsuojelija Petri Sirviö lähtee nöyrin mielin Kaapelitehtaan johtoon

Oululaisen mieskuoro Huutajien kuoronjohtaja Petri Sirviö valittiin Suomen suurimman kulttuurikeskuksen johtajaksi noin 50 hakijan joukosta. Mukaansa Oulusta Sirviö pakkaa polkupyörän ja puisen penkin.

Kotimaan uutiset
Petri Sirviö istuu penkillä ja puhuu puhelimeen.
Heidi Hannukainen / Yle

– Pakko se on pyörä ottaa mukaan, ei oululainen voi muuten liikkua, toteaa oululainen kulttuurivaikuttaja Petri Sirviö karauttaessaan menopelillä työpaikalle. Hän kantaa pyörän portaita pitkin neljännessä kerroksessa sijaitsevaan toimistoonsa.

Seuraava työpaikka on Suomen suurimmassa kulttuurikeskuksessa Helsingin Kaapelitehtaalla. Mies valittiin johtamaan valtavaa kulttuurielämän sulatusuunia noin 50 hakijan joukosta, ja hän pääsee täyttämään kaupungin kulttuurijohtajaksi valitun Stuba Nikulan saappaita.

– Stuba kertoi, että kengännumero on 46. Minulla on muutamaa kokoa pienempi, joten pitänee parit villasukat ottaa matkaan, silminnähden uudesta pestistä innostunut Sirviö virinistää.

Monipuolinen kulttuuritaituri tunnetaan parhaiten oululaisen mieskuoro Huutajien johtajana.

Ensimmäinen työhakemus toi jättipotin

Kyllä tuo on sellainen paikka, johon saattaisi jäädäkin. 

Petri Sirviö

Sirviö, 52, on hakenut elämässään yhtä työpaikkaa – Kaapelitehtaan toimitusjohtajan työtä. Muut tehtävät ovat sattuneet tien varrelle. Työhakemuksenkirjoittaminen ja haastattelut soveltuvuuskokeineen olivat jännittäviä paikkoja aikuiselle miehelle. Omien heikkouksien ja vahvuuksien arvioiminenkin tuotti harmaita hiuksia, eikä mies tiedä mitkä olivat työnhaun taikasanat.

– Haastattelussa oli niin pokerinaamoja vastapäätä, että en tiedä. Liekö arponeet, hän heittää.

Sirviö on siis onnistunut työnhaussaan hyvällä prosentilla, mutta hän ei aio aivan heti hankkia työnhausta lisää kokemusta.

– Kyllä tuo on sellainen paikka, johon saattaisi jäädäkin.

Ihmisluonnonsuojelualueen hoitaja

Sirviö kuvailee tulevaa työtä kiinteistömanagerin tehtäväksi, ja hän lähtee Helsinkiin nöyrin mielin. Kokenut kulttuurikonna uskoo voivansa itsekin oppia paljon yhteisössä, jossa työskentelee päivittäin lähes 900 henkeä. Suurta visiota Kaapelitehtaan uudesta kurssista hänellä ei ole.

– Tekijät tuottavat sisällön ja vievät toimintaa tiettyyn suuntaan. Tuntuu ylelliseltä päästä taloon, jossa on näin paljon hienoja osaajia.

Sirviöstä tulee Kaapelitehtaan lisäksi myös Suvilahden johtaja. Pyöräilevä mies pitää sekä luonnontilaisesta ympäristöstä että karusta kaupunkiluonnosta, ja hän haluaakin säilyttää alueiden erilaiset ilmeet.

– Jos saan pidettyä molemmissa sellaisen ihmisluonnonsuojelualueen fiiliksen ja samalla pyöritettyä kiinteistöyhtiötä, niin silloin en ole pahasti mokannut.

Miesten huudattaminen jatkukoon

Tuntuu ylelliseltä päästä taloon, jossa on näin paljon hienoja osaajia.

Petri Sirviö

Mieskuoro Huutajien toiminnan kivijalka on Oulussa, vaikka pääkaupungissakin on jo pitkään huudellut pieni kuoro-osasto. Miehet ovat rakentaneet toimintaansa niin, että Sirviö voi johtaa heidän äänihuultensa availua jatkossakin. Oulussa toimii "iso vanha kuoro" sekä vasta-alkajien ryhmä, jonka vetovastuu on jo siirretty pääosin muille.

– Käyn vetäisemässä täällä pari kertaa kuussa pidemmän työpäivän, ja perusviikkotreeneille on koulutettu uusia vetäjiä. Kuoro saattaa muuttua nyt reippaammaksikin, Sirviö veistelee.

Kuoronjohtajan tittelikään ei liene vaakalaudalla.

– Ei ainakaan toistaiseksi ole treenikämpin nurkilla hiipinyt vallankumousjoukkoja, joten luulen että keppi heiluu vielä.

Lähteet: http://www.kaapelitehdas.fi/tietoa

Lue seuraavaksi