Pikku posteljooni oli tv-kokkien korkeakoulu

Oulussa 1990-luvun alkupuolella kuvattu sympaattinen lastenohjelma antoi suomalaisten tv-kokkiohjelmien pioneereille Timo Nykyrille ja Janne Pekkalalle vahvan sytykkeen television maailmaan.

viihde
Pikku posteljooni -lastenohjelman rooleissa Timo Nykyri ja Janne Pekkala
Yle

Parikymmentä vuotta sitten TV2:ssa pyörinyt lastenohjelma Pikku posteljooni oli nykyään Yle Oulussa toimittajana työskentelevän Timo Nykyrin hengentuote. Tuottaja Kirsi Sutisen ideasta lähtenyttä ohjelmaa kuvattiin Oulussa 81 jakson verran vuosina 1993-1994. Pääroolia näytellyt Nykyri muun muassa käsikirjoitti ison osan jaksoista ja teki myös ohjelmaan musiikkia.

– Aluksi oli myös tarkoitus, että näyttelisin sekä Ison- että Pikku posteljoonin roolit itse ääni muutettuna. Siitä ei tullut mitään, joten soitimme Pekkalan Jannen hätiin.

Pikku posteljoonista käynnistyi myöhemmin tv-kokkeina tunnetuksi tulleiden Pekkalan ja Nykyrin pitkä televisioyhteistyö. Miehet tekivät yhdessä kahdeksan vuoden ajan Makupalat-nimistä kokkiohjelmaa, jossa ruokaa laitettiin maanläheisellä otteella.

– Homma parani osaltani siten, että pääsin pois pöydän takaa. Pikkuposteljoonista saimme hyvät pohjat tuleviin tv-projekteihin, Janne Pekkala sanoo.

Kesäseikkailuja ja Ällyyttäjän juonia

Pikku posteljoonista on jäänyt kansakunnan kollektiiviseen muistiin useita hahmoja, joista ehkä tunnetuin oli Postmanin arkkivihollinen Ällyyttäjä. Ällyyttäjä muun muassa kähvelsi Muhoksen Mummojen sukkapuikot.

Sehän ei ollutkaan keksi, vaan koirankakka.

Timo Nykyri

Eräässä Postmanin jaksossa Nykyrin esittämä sankari seurasi puistossa ryömien keksinmurusia.

– Pysähdyin jossain vaiheessa katsomaan, minkälainen keksi minulla on kädessäni. Sehän ei ollutkaan keksi, vaan koirankakka. Se jätettiin sketsiin mukaan.

Ohjelmaa käsikirjoittaessa käytännössä vain taivas oli rajana ja kaikki suinkin toteutuskelpoiset ideat menivät läpi. Näin syntyivät myös Posteljoonin kesäseikkailut, jotka veivät Pekkalaa ja Nykyriä pitkin ja poikin maakuntia.

– Laskimme muun muassa Kitkajoen Käylänkosken kumiveneellä kolmeen kertaan. Minä makasin veneen pohjalla nukke kädessäni ja kameramies selin menosuuntaan veneen keulalla. Aika hurjaa hommaa se oli, Janne Pekkala hekottelee.

Lastenohjelmien juhlavuosi

Muun muassa Pikku posteljooni on tänä vuonna jälleen ajankohtainen, kun television lastenohjelmat juhlivat 50-vuotista historiaansa. Esimerkiksi Pikku Kakkosessa nähdään huhtikuun puolesta välistä eteenpäin nostalgia-aamuja, joissa katsellaan vanhoja lastenohjelmia.

Ylen lastenohjelmat lasketaan syntyneiksi vuonna 1964, jolloin lastenohjelmien säännölliset lähetykset alkoivat ja Lasten ja nuorten toimitus virallisesti perustettiin.

Janne Pekkalan ja Timo Nykyrin omiin lapsuuden muistoihin liittyy vahvasti 1960-lopulta vuoteen 1974 tehty Tenavatuokio, jossa muun muassa Arja-täti katsoi Taikapeilistä lasten nimiä.

– Arja-täti katsoi taikapeiliä ja näki muun muassa Timon nimen. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin meille tuli Pikku posteljooniin Helsingistä Timo-niminen kuvaaja, joka paljasti Arjan näkevän peilissä yleensä kameramiesten nimet, Nykyri naurahtaa.