1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Petri Kejonen

Petri Kejonen: Rauhoittukaa, Suomella on miinoja aina

Suomessa keskustellaan taas maamiinoista. Monelle tulee ehkä yllätyksenä, että Suomella on ja saa olla maassa olevia miinoja. Niitä sanotaan panssarimiinoiksi. Ottawan sopimus kielsi Suomelta kolme miinatyyppiä: sakaramiinan ja kaksi erilaista putkimiinaa.

Petri Kejonen
Petri Kejonen.
Petri Kejonen.Lassi Seppälä / Yle

Kun Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen, Puolustusvoimat sai 200 miljoonan euron lisärahoituksen. Tuolla rahalla korvataan kolmen miinatyypin suorituskyky vuoden 2016 loppuun mennessä. Sotaväki on ostanut muun muassa viuhkapanoksia ja entistä parempia panssarimiinojen laukaisimia.

Suomi voi tarvittaessa polkaista maamiinojen valmistuksen ja raivaamista treenanneilla pioneereilla on tuoreet tiedot ja taidot niiden käyttämiseen.

Mutta jalkaväkimiinatkaan eivät olelopullisesti haudattuja. Puolustusvoimilla on lupa varastoida jalkaväkimiinoja pieniä määriä. Näin pioneereilla säilyy mahdollisuus tunnistaa ja raivata jalkaväkimiinoja esimerkiksi kansanvälisissä kriisinhallintatehtävissä.

Ottawan sopimus kieltää Suomelta jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin, valmistuksen ja myynnin. Se ei kiellä ylläpitämästä valmiutta kiellettyjen miinojen valmistukseen. Tästä puhui puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö (ps.) radion Ykkösaamussa (Yle Radio 1 7.3.): ”Jalkaväkimiinat on saatava takaisin tai vähintäänkin valmius niiden massamaisen, tehdasmaisen tuotannon käynnistämiseen”.

*Samassa studiossa *ollut puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) jatkoi Niinistön ajatusta: ”Sehän on totta tietenkin, että jos Suomi joutuisi kriisiin, niin silloinhan maamiinojen valmistaminen teollisesti nousisi esille”.

Eli tilanne on mahdollisesti niin, että Suomi voi tarvittaessa polkaista käyntiin maamiinojen valmistuksen ja raivaamista treenanneilla pioneereilla on tuoreet tiedot ja taidot niiden käyttämiseen.

Petri Kejonen
Kirjoittaja on Radion ajankohtaistoiminnan päällikkö

Lue seuraavaksi