Jari Aarnio pysyy vangittuna – osapuolet ilmiriidassa ilmaisukiellosta

Helsingin huumepoliisin päällikkö on ollut vangittuna marraskuusta asti. Hän on kiistänyt syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin. Aarnion asianajaja ja tutkinnanjohtaja jatkavat kiistelyä ilmaisukiellosta.

Kotimaa
Tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto ja Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi.
Haastattelussa Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi ja tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto.

Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion vangitsemista on jälleen jatkettu. Vangitsemisen jatkamisesta päätti Helsingin käräjäoikeus.

Aarnio on ollut vangittuna marraskuusta lähtien. Häntä epäillään lukuisista rikoksista, muun muassa useista törkeistä virka-aseman väärinkäytöistä ja neljästä törkeästä huumausainerikoksesta.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi ja Aarnio-jutun tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto jatkavat edelleen kiistelyä ilmaisukiellosta. Leppiniemen mukaan hänelle langetettu ilmaisukielto vaikeuttaa hänen työskentelyään ja estää häntä kertomasta tiedotusvälineille tutkinnasta.

– Tässä näyttää siltä, että tutkinnanjohtaja voi kertoa tutkinnasta mitä haluaa, mutta minulle langetettu ilmaisukielto estää minua kommentoimasta tutkintaa millään tavoin. Tutkinnanjohtaja voi kertoa jopa salaiseksi määrättyjä asioita, sanoi asianajaja Leppiniemi vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen.

Tutkinnanjohtaja on saanut myös aiemmin kritiikkiä Leppiniemeltä siitä, että hän on tiedottanut Aarnio-tutkinnasta julkisuudessa.

– Näkemysero meidän välillämme tässä asiassa on suuri. Ilmaisukielto ei estä asianajajaa tekemästä työtään. Koen, että minulla tutkinnanjohtajana on aivan normaalisti oikeus tiedottaa tutkintaan liittyvistä asioista, sanoi tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto.

Oikeus päätti tänään myös pitää Aarniolta takavarikoidun aineiston edelleen takavarikoituna 27. toukokuuta saakka. Aineiston tarkemmasta sisällöstä tai määrästä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Vuosi Mika Salon nimen julkisuuteen?

Aiemmin tänään käräjäoikeus päätti niin ikään jatkaa vuodella syyteoikeuden vanhentumisaikaa Aarnioon liittyvässä yhdessä tutkintakokonaisuudessa. Rikosepäily koskee virkasalaisuuden rikkomista eli käytännössä sitä, että Aarnion epäillään paljastaneen salaisia tietoja ulkopuoliselle taholle.

Vuosi sitten paljastui, että Venäjän presidentin nimi oli päätynyt Suomen poliisin salaiseen rekisteriin. Asiaa hämmästeli Suomen presidenttikin ja sisäministeri pahoitteli asiaa Putinille. Asia päätyi myös rikostutkintaan, jonka rekisterimerkintäosuus on nyt valmistunut.

Tutkinnan mukaan poliisin rekisterin laillisuusvalvontaa oli mahdotonta tehdä, koska laillisuusvalvojia ole päästetty edes katsomaan rekisteriä. Yhteensä viittä keskusrikospoliisin ja poliisihallituksen esimiestehtävissä toimivaa henkilöä epäillään virkarikoksista - käytännössä valvonnan laiminlyönnistä. He kaikki kiistävät rikosepäilyt. Rekisterimerkintäjuttu siirtyy pian syyteharkintaan.

Sen sijaan rekisteriin liittyvä vuototutkinta on kesken. Siinä selvitetään sitä, kuka vuoti tiedotusvälineille sen, että poliisin rekisterissä on Putinin ja myös entisen formulakuljettajan Mika Salon nimi. Kumpaakaan heistä ei epäillä rikoksista.

Jari Aarniota ei epäillä Putiniin liittyvästä tietovuodosta, mutta Aarniota epäillään Mika Salon nimen vuotamisesta. MAarnio kiistää kaikki rikosepäilyt kuten myös tämän uusimman vuotoepäilyn.

Aarnioon kohdistuvat rikosepäilyt ovat vasta poliisitutkinnassa. Mahdolliset syytteet on nostettava toukokuun loppuun mennessä. Jos juttu päätyy tuomioistuimeen, niin tuomioistuin päättää aikanaan, onko Aarnio syylliistynyt rikoksiin vai ei.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus