Kaivosten luparuuhkat osittain purkautuneet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on saanut purettua kaivospiiri- ja kaivoslupahakemusten ruuhkan. Kahdessa vuodessa avointen hakemusten määrä on pudonnut kolmannekseen. Sen sijaan malminetsintä- ja valtaushakemuksissa ruuhka jatkuu.

luonto
Nordkalk louhos Lappeenranta kalkkitehdas kaivos
Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes peri työ- ja elinkeinoministeriöltä mittavan kaivosalan lupasuman, kun siitä tuli lupa- ja kaivosviranomainen heinäkuussa 2011.

Enimmillään käsittelyä odottavia kaivospiiri- ja kaivoslupahakemuksia oli noin 60. Nyt keskeneräisiä hakemuksia on enää hieman yli 20, sanoo Tukesin kaivosryhmän päällikkö, kaivosyli-insinööri Terho Liikamaa.

– Meillä on enää vanhan lain mukaisia kaivospiirihakemuksia 12 kappaletta ja 10 kaivoslupahakemusta. Määrä on pienentynyt merkittävästi.

Malminetsintäluvissa ruuhka jatkuu

Vaikka valtaus- ja malminetsintähakemuksia on saatu käsiteltyä kovalla vauhdilla, ei ruuhka ole vielä helpottanut.

– Näitä oli suurimmillaan käsittelyssä yli 600 kappaletta. Nyt meillä on 386 valtaus- ja malminetsintälupahakemusta vireillä. Eli sillä puolella ruuhka jatkuu, sanoo Liikamaa.

Tukesin taakkaa lisää viimeistään kesäkuun lopussa annettavien uuden kaivoslain mukaisten määräysten antaminen kaikille kaivospiireille. Siihen sitoutuu henkilökuntaa ja lisäksi määräaikaista lakimiesresurssia, sanoo Liikamaa.

– Koska työruuhka on kuitenkin pienentynyt huomattavasti, yhdenkään kaivoksen perustamiseen liittyvä luvitus tai kaivoksen käynnistyminen ei viivästy tämän prosessin takia, lupaa Liikamaa.

Kaivosasioita hoidetaan Tukesin Helsingin ja Rovaniemen toimipisteissä. Tukes ratkaisee kaivoslain mukaisia oikeuksia ja lupia koskevat hakemukset sekä ylläpitää kaivosrekisteriä.