1. yle.fi
  2. Uutiset

THL: Terveysviranomaisille uhkaa tulla takkiin rasvasodassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa povataan sydän- ja verisuonitautikuolemien lisääntyvän lähivuosina.

Kotimaan uutiset
hHnkilö leikkaa voita.
Juha Mäntykenttä / Yle

Kovien rasvojen uusi suosio on nostanut viime vuosina suomalaisten kolesterolitasoja. Samalla kolesterolin haitat on kyseenalaistettu. THL:ssä pelätään, että pehmeiden rasvojen käyttöön kannustavat viralliset suositukset ovat informaatiosodassa tappiolla.

Suositusten kyseenalaistajat saavat herkästi huomiota mediassa. Viimeksi huomiota on saanut tiistaina julkaistu tutkimus, joka kyseenalaistaa tyydyttyneiden rasvojen yhteyden sydänsairauksiin.

Brittiläisen Cambrigden yliopiston johtama tutkimus on aiempien tutkimustulosten yhteenveto. Siinä tarkasteltiin 72 erillistä tutkimusta 18 maasta.

Tutkijat eivät löytäneet näyttöä myöskään sille, että tyydyttymättömät rasvat vähentäisivät sydänsairauksien riskiä.

THL luottaa aiempiin tutkimustuloksiin

Uusinkaan tutkimus ei horjuta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) käsitystä rasvoista.

– On kaksi ihan varmaa asiaa. Kolesteroli aiheuttaa sydäntauteja, ja kolesterolia alentamalla voidaan ehkäistä sydäntauteja. Lisäksi tiedämme aivan varmasti, että tyydyttynyt rasva nostaa veren kolesterolia. Näistä ei ole mitään epäselvyyksiä, sanoo ylijohtaja, professori Erkki Vartiainen THL:stä.

Vahvistusta käsitykselle löytyy paitsi Pohjois-Karjalasta myös esimerkiksi Kiinasta, missä vaurastunut väestö on päässyt maitotuotteiden ja lihan makuun.

– Kiinasta Pekingin alueelta on olemassa hyvää tutkimusaineistoa. Siellä sydäntaudit ovat nousseet noin 50 prosenttia. Siitä suurin osa selittyy lisääntyneellä kolesterolilla, joka taas selittyy ruokavaliomuutoksilla, Vartiainen toteaa ja esittelee grafiikkaa tutkimustuloksista.

Harva lääkäri kiistää suositukset

Ylijohtaja Vartiaisen mukaan viralliset suositukset ovat jäämässä tappiolle informaatiosodassa siitä huolimatta, että harva lääkäri kyseenalaistaa ne.

– Suurin osa lääkärikunnasta ja ammattihenkilöstöstä on suositusten takana.

Sydänlääkäri, Suomen kardiologisen seuran varapuheenjohtaja Mikko Pietilä vahvistaa THL:n näkemyksen rintamalinjojen voimasuhteista.

– Jokaista sataa samaa mieltä olevaan kohden on korkeintaan ehkä yksi niin sanottu asiantuntija, joka kiistää esimerkiksi statiinit (kolesterolilääke).

– Mediassa ikävä kyllä on niin, että tämä yksi ihminen saa käytännössä saman näkyvyyden kuin nämä sata. Tällöin tilanne on periaatteessa aika vääristynyt, Pietilä sanoo.

"Galileikin sanoi, että se pyörii"

Yksi suositusten näkyvimmistä haastajista Suomessa on ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Antti Heikkilä. Hän myöntää olevansa vähemmistössä.

– Vaikka se olisi yksi tuhannesta! Jos ajatellaan historiaa, niin kuin Galileikin sanoi, että se pyörii. Hän oli varmaan ainoa, vaikka varmaan moni muukin ajatteli samalla tavalla. Useimmat ovat viisaasti hiljaa, etteivät joudu vaikeuksiin, Heikkilä arvelee.

Antti Heikkilän mukaan kasvirasvat ovat vaarallisia, eikä kolesterolilääkkeinä käytettyjä statiineja hänen mielestään tarvita. Heikkilä sanoo, että kasvirasvat ja statiinit aiheuttavat tulehduksia.

– Pehmeät rasvat voivat todellakin osin laskea kolesteroliarvoja, mutta ei ole koskaan seurattu, että mitä se todellisuudessa käytännössä tekee sydäntaudeille. Ja nythän on näytetty, että siitä ei ole mitään hyötyä, Heikkilä kommentoi uutta tutkimusta.

Sydänlääkäri: Potilaat jättävät lääkkeensä

Sydänleikkauksia työkseen tekevä Mikko Pietilä on Turun yliopistosairaalan sepelvaltimohoidon vastuualueen johtaja.

Pietilä näkee suositusten haastajien vaikutusvallan työssään: osa potilaista jättää lääkkeensä pois.

– Varmasti on niitä, jotka eivät hyödy kolesterolilääkkeen syömisestä, mutta valitettavaa on se, että juuri ne potilaat, jotka siitä eniten tuntuisivat hyötyvän, ovat tämän informaation perusteella jättäneet lääkkeet pois, Pietilä sanoo.

THL: Aika julistaa informaatiosodan voittajan

Jos kovia rasvoja suosiva trendi jää pysyväksi, satoa korjataan THL:n ylijohtajan Erkki Vartiaisen mukaan viimeistään vuoteen 2020 mennessä.

– Puhutaan oikeasti sairastumisista sydäninfarktiin ja mahdollisesti myös aivohalvauksiin. Tuleeko näin käymään, sitähän ei tällä hetkellä kukaan tiedä, mutta se on selvästi suuri riski, että näin käy.

Vartiainen huomauttaa, että hiilihydraattipitoisten ruokien, kuten perunan, riisin tai leivän, vähentäminen pudottaa painoa, mutta sydänsairauksien kannalta olennaista on se, millä hiilihydraatteja korvataan.

– Jos hiilihydraatteja vähennetään, ne pitäisi korvata nimenomaan juoksevilla kasviöljyillä. Suomessa on valitettavasti käynyt niin, että ne on korvattu lihalla ja maitorasvalla, Vartiainen sanoo.

Lue seuraavaksi