Työhevosta ei pysäytä edes vallihauta

Hevonen päihittää painavan työkoneen metsätöissä keväisillä rinteillä. Helsingin Pihlajamäessä urakoi keskiviikkona kahden työhevosen parivaljakko.

Kotimaa
Hevosmies Miika Åfelt istuu kahden työhevosen vetämillä rattailla.
Jussi Putkonen / Yle

Risukon valtaama mäki puhdistuu vauhdilla Helsingin Pihlajamäessä, kun Miika Åfeltin ohjastama hevosvaljakko pääsee vauhtiin. Åfelt nostelee katkottuja puita kahden hevosen vetämään kärryyn kouran avulla. Vetojuhdat Tarmo ja Bogas kiskovat painavan näköisen vaunun vaivattomasti seuraavan kasan luo.

Työhevonen sopii Aarnikanmäen hankalaan maastoon painavaa työkonetta paremmin. Mäkinen työmaa ei tuota hevosille pulmia.

- Tuolla ylhäällä on vallihautoja, jotka on rakennettu varmasti jo ensimmäisen maailmansodan aikoina. Siellä on kapeita kanjoneita, missä pitää liikkua. Mutta me mentiin heti ekalla kuormalla kaikista haastavin reitti. Hevoset on siinä kuin kotonaan, hevosmies Miika Åfelt kehuu.

Pihlajamäen Aarnikanmäellä raivataan esiin metsän valtaamia linnoituslaitteita. Hevoset ja niiden ohjaaja ovat töissä mukana päivän tai kaksi. Loput metsätyöt tekee Helsingin rakentamispalvelu Stara.