Hyväuskoinen netinkäyttäjä on houkutteleva saalis

Internetin vaaroja ei pidä liioitella mutta ei varsinkaan vähätellä, sanoo yliopettaja, tietokirjailija Ari Haasio. Itsestä ei kannata kertoa netissä mitään sellaista, mitä ei olisi valmis kaupungin torillakaan julkistamaan.

internet
Henkilö kirjoittaa tietokoneen näppäimistöllä. Tietokoneen hiiri kuvan etualalla.
Yle

Mustaa ja harmaata vyöhykettä tavataan takavuosien suomalaisen huippuhiihdon ohella myös nykyajan Internetistä.

- Mustan vyöhykkeen asiat ovat laittomia ja tuomittavia, netin ilmiöistä niitä ovat esimerkiksi huijaukset ja seksuaalinen hyväksikäyttö. Harmaa vyöhyke puolestaan tarkoittaa niitä verkossa tapahtuvia asioita, jotka eivät ole laittomia, ja jotka joidenkin mielestä ovat hyväksyttäviä ja toisten mielestä taas hyvinkin kyseenalaisia, selittää Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalveluiden yliopettaja Ari Haasio.

Internetin "pimeästä puolesta" viime vuonna kirjan kirjoittanut Haasio muistuttaa, että jokaisesta netinkäyttäjästä jää verkkoon yhä enemmän sähköisiä jälkiä, joiden pohjalta esimerkiksi Googlen kaltaiset yritykset profiloivat ihmisjoukkoja verkkomainonnan kohdentamista varten.

"Julkinen sukupolvikin" pitää kiinni yksityisyydestä

Yrityksiä tuskin kiinnostaa yksittäisen käyttäjän toiminta verkossa, mutta yksityistirkistelijät ovat asia erikseen. Kuten yhteiskunnassa yleensäkin, myös netissä ihmisiä toimii sekä vilpittömin että vilpillisin motiivein. Netin käyttäjän olisi siksi viisasta harkita tarkoin omaa toimintaansa.

- Sosiaalinen media avaa uteliaalle "oven", jonka kautta näkyville voi päätyä liikaakin tietoa. Yksityisyyden suojan kannalta olennaista on miettiä sitä, kuinka laajalle yleisölle omia tietojaan jakaa. Paljon on kiinni siitä, kuinka hyvin itse osaa suojata yksityisyyttään, Haasio varoittelee.

Ari Haasio ei kuitenkaan usko, että sosiaalisen median parissa kasvaneet luopuisivat kokonaan julkisen ja yksityisen välisestä rajasta.

- Raja on ehkä madaltunut, mutta kyllä useimmat nykynuoret ovat hyvinkin tietoisia siitä, mitä tietoja jakavat ja kenelle, Haasio arvioi.

Aikuiselta viedään rahat, lapsilta viattomuus

Nettimaailmassa vaanivat vaarat ovat eri ikäisille omanlaisiaan. Lapsien kohdalla kyse on ensisijaisesti sisällöllisistä, kehitykselle haitallisista vaaroista, joita Haasion mukaan ovat esimerkiksi turhan nuorena kohdattu porno tai väkivalta. Aikuisella tyypilliset verkkouhat puolestaan liittyvät huijauksiin, jotka saattavat tulla hyväuskoiselle kalliiksi.

Millä taidoilla nykyaikuinen sitten voi pärjätä, kun näyttää siltä että lapset ohittavat vanhempansa monissa tietoteknisissä taidoissa jo alakouluikäisinä?

- Normaali maalaisjärki riittää, mutta huono homma on se, jos vanhemmat eivät välitä lastensa tekemisistä netissä. Sen käyttö on syytä aloittaa yhdessä lasten kanssa, näyttää hyviä asioita ja varoittaa huonoista. Perusperiaatteena kannattaa opettaa se, että mitä olet kerran itsestäsi nettiin ladannut, sitä et pois enää saa, Haasio neuvoo.

- Koneisiin ajantasainen virustorjunta ja palomuuri, omat salasanat kaikille perheenjäsenille, lasten käyttöprofiileihin suodattimet päälle. Älä edes avaa tuntemattomia sähköposteja, ja muista että uskomattoman hyviin tarjouksiin ei kannata uskoa edes netissä, Haasio listaa nyrkkisäännöt.