Yllätyskäänne Virossa: Pääministeriehdokas Siim Kallas vetäytyi neuvotteluista

EU:n liikennekomissaari Siim Kallas on luopunut pääministeriehdokkuudesta ja palannut komissaarin töhin Brysseliin. Hänen mukaansa loanheitto Virossa on ollut niin rajua, ettei hän pystyisi kunnolla hoitamaan pääministerin tehtäviä.

Ulkomaat

Viron hallitustunnusteluissa on tapahtunut odottamaton käänne, kun uuden hallituksen ilmeisenä pääministerinä pidetty eurokomissaari Siim Kallas ilmoitti vetäytyvänsä tehtävästä.

Reformipuoluetta edustava Kallas perusteli eroaan mustamaalauksella, jonka kohteeksi hän kokee joutuneensa Viron tiedotusvälineissä.

Yleisradioyhtiö ERR:n haastattelussa Kallas sanoo, että loanheitto alkoi heti, kun jollekulle juolahti ensi kertaa mieleen, että häntä voisi ehdottaa pääministeriksi. Hyökkäys on sittemmin käynyt mahdottomaksi, eikä ole mitään syytä olettaa, ettei mustamaalaus jatku, hän sanoo.

– Samalla on syntynyt tilanne, jossa Viron elämää koskevien asioiden sijasta minun ja tukijoitteni aika kuluu loputtomasti syytöksiin, epäilyksiin ja kaikenlaisiin kysymyksiin vastaamiseen, ja lopputulos on aina sama arvio: "selitys ei ollut riittävä".

Hän sanoo suositelleensa vastaavaan myllytykseen joutuneille aina väistymistä, ja tekevänsä niin nyt myös itse. Kukaan ei ole tehty raudasta, hän lisää.

Ansip ymmärtää Kallasin päätöksen

Väistyvän hallituksen pääministeri Andrus Ansip sanoo, että puoluetoverin ilmoitus tuli myös hänelle yllätyksenä. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä Kallasin ratkaisun, onhan tätä vastaan hyökätty voimakkaasti 20 vuoden takaisten asioiden takia.

Kallasin syytteet liittyvät Pohjois-Viron pankin PEP:n kymmenen miljardin euron lainaan, jonka se antoi sveitsiläiselle energiayhtiölle. Kallas johti tuohon aikaan Viron keskuspankkia, joka suositteli sopimusta ja takasi lainan. Se jäi kuitenkin PEP:ltä saamatta takaisin.

Kallasin syyte virka-aseman väärinkäytöstä on kaatunut kertaalleen oikeudessa, mutta asia on sittemmin avattu uudelleen.

Rõivas Kallasin tilalle

Reformipuolue kokoontui iltapäivällä pohtimaan uutta pääministeriehdokastaan ja päätyi esittämään tehtävään sosiaaliministeri Taavi Rõivasta. Ansipin mukaan tämä on nuori ja energinen, mutta jo myös kokenut. Rõivas on 34-vuotias.

Keskustelujen viimeisissä vaiheissa vastaehdokkaana oli vielä oikeusministeri Hanno Pevkur.

Kallas kertoi luopumusilmoituksensa yhteydessä, että reformipuolueen ja sosiaalidemokraattien hallitustunnustelut ovat edenneet varsin pitkälle.

Hän itse lähti keskiviikkona Tallinnasta takaisin komissaarin töihin Brysseliin. Lentokentällä hän antoi Postimees-lehdelle haastattelun, jossa sanoi, ettei hänen paluutaan Brysseliin tule missään tapauksessa pitää pakenemisena.

– Kutsukaamme minua ihmiseksi, joka yritti mutta ei tällä kertaa onnistunut, hän summasi.