Hyppää sisältöön

Kokoomus: Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta

SDP puolestaan varoittaa tekemästä Ukrainan kriisin vuoksi liian hätiköityjä äkkikäännöksiä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen.
Pertti Salolainen varoittaa puheessaan, että Nato-jäsenyyttä tulisi hakea maailmanpolitiikan poutasäällä.

Eduskunnan Ukraina-keskustelussa kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Pertti Salolainen muistutti, että kokoomus kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Kokoomuksen mielestä Suomen turvallisuus vahvistuisi, mikäli liittyisimme Naton jäseniksi, hän sanoi.

Salolaisen mielestä jäsenyys liittäisi Suomen siltäkin osin osaksi demokraattisten valtioiden yhteisöä eikä olisi tähdätty ketään vastaan. Hän huomautti, että jäsenyyteen pitäisi saada hyväksyntä paitsi suomalaisilta myös muilta Nato-mailta.

– Kyse ei ole ainoastaan omasta ratkaisustamme, jonka voimme tehdä silloin kun itse haluamme. Natoon liittyminen on mahdollista vain maailmanpolitiikan poutasäällä, Salolainen sanoi.

SDP:n Koskinen: "Nato-intoilu on yllättävää"

Hallituksen vasemmistopuolueet ovat odotetusti toista mieltä. SDP:n puheenvuoron käyttänyt Johannes Koskinen varoitti tekemästä Ukrainan kriisin vuoksi liian hätiköityjä äkkikäännöksiä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

– Ulkopolitiikan linjamme vakaus on aina ollut vahvuus, eikä tarkistamisen tarvetta ole myöskään sotilaallisen liittoutumattomuuden perusratkaisussa, Koskinen sanoi.

Myöhemmin hän lisäsi pitävänsä kokoomuksen "Nato-intoilua" yllättävänä.

- Kun on tällainen uhkaava kansainvälinen tilanne suhteellisen lähellä Suomea, ja yhteinen naapurimaan kanssa, niin sellaisessa tilanteessa pitäisi kaikkien oppien mukaan välttää provosoimasta tilanteen kärjistymistä, Koskinen sanoi.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtajan Annika Lapintien mielestä Salolaisen Nato-kommentti oli käsittämätön.

- Sehän olisi Suomelle hyvin vahingollista liittyä Natoon. Kyllä meidän täytyy pitää huolta suomalaisten turvallisuudesta. Ja silloin liittoutumattomuus, puolueettomuus, on Suomen vahvuus. Ja siitä täytyy pitää kiinni, hän sanoi.

Myös molemmat oppositiopuolueet, keskusta ja perussuomalaiset, ilmoittivat vastustavansa Nato-jäsenyyttä.

Turvallisuus- ja puolustuspoliittinen keskustelu jatkuu TV1:ssä klo 21.05. Suomen, Ruotsin ja Norjan puolustusministerien haastattelun lisäksi suorassa lähetyksessä kaikki eduskuntapuolueet ottavat kantaa Pohjolan uusin uhkiin ja Suomen Nato-jäsenyyteen.