Mihin katosi maksalaatikko päiväkotilasten lautasilta?

Ravintosuositukset ja makumieltymykset ovat pyyhkäisseet tarjottimelta muun muassa Aamos Kiviojan, 6, lempiruoan. Osa perheistä pakkaa lapselle päiväkotiin evästä mukaan, sillä välipaloja ja vihreää voi olla vähänlaisesti muutoin monipuolisessa kattauksessa.

Kotimaa
Aamos Kivioja syö päiväkodin välipalalla leipää.
Iita Pirttikoski / Yle

Yksi on päiväkotien ruokalistoilta pois.

– Jos täällä olisi joskus maksalaatikkoa, kun se on minun lempiruokani, esikoululainen Aamos Kivioja huokaa.

Myös Olivia Mattila, Mette Määttä ja Samuel Koivunen nyökkäilevät maksalaatikolle.

Kasviksia, salaattia ja hedelmiä saisi olla enemmän tarjolla.

Jenna Lahtinen

Lastentarhanopettaja Jenna Lahtinen toteaa kyseisen ruokalajin kadonneen listalta. Syy löytyy sekä ravintosuosituksista että makumieltymyksistä, kertoo palveluesimies Aila Bragge Oulun Serviisistä.

– Päiväkotien ruokalistoilla maksalaatikkoa ei enää ole, mutta henkilöstölle sitä saatetaan tarjota.

Runsaasti A-vitamiinia sisältävää maksaa suositellaan lapsille vain hyvin pieninä määrinä.

Ranskalaisvaje

Lasten mukaan päiväkodissa syödään yleensä "keittoa tai pottumuusia ja lihaa". 6- ja 7-vuotiailla on tarjota myös tuoreita lounasideoita.

– Tortilloita. Ja ranskalaisia ei ole ikinä ollut, lapset huomauttavat.

Meksikolaisia herkkuja ja ranskanperunoita ei löydy satunnaisen viikon ruokalistalta Oulun, Helsingin ja Lappeenrannan päiväkodeista. Lounaaksi katetaan pääosin perinteisiä ruokia, kuten vaikkapa kalapuikkoja, nakkikeittoa ja lihakastiketta. Helsingissä panostetaan luomuruokaan, jota taas ei tarjota Oulun päiväkodeissa. Maun ja ravitsemussuositusten kohtaaminen vaatii aterioiden suunnittelijoilta tarkkaa tasapainoilua.

– Yhteensovittamista on myös kodin ja päiväkodin ruokailutottumuksissa, sanoo Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Ulla Rissanen.

Sipuli mikä selleri

Savotta-aukion esikoululaiset eivät tunnista vielä kaikkia vihanneksia, ja niiden syömisessäkin on opettelemista.

– Monesti mietitään, että oliko tämä nyt lanttua, sipulia vai selleriä, lastentarhanopettaja Jenna Lahtinen kertoo.

Hän kuvailee lapsia kuitenkin melko ennakkoluulottomiksi ruokailijoiksi. Lahtinen antaa hyvän arvosanan päiväkodin aterioille, mutta hän löytää kehitettävää tuoreosastolta.

– Kasviksia, salaattia ja hedelmiä saisi olla enemmän.

Nälkä iskee ennen noutajaa

Lahtinen on huomannut, että monella lapsella ehtii tulla nälkä päiväkodilla noin kello 14 syötävän välipalan ja kotona nautittavan päivällisen välissä. Osa pienistä kuluttaa rutkasti energiaa esimerkiksi ulkoleikeissä vielä neljän jälkeen, ja tähän osataan jo varautua.

– Monella lapsella on kotoa mukana pieni välipala, lastentarhanopettaja sanoo.

Esikoululaiset jonottavat palauttamaan astioita, kun päivän ensimmäinen – päiväkodin tarjoama – välipala on syöty.

– Minä olisin halunnut lisää vanukasta, jonosta kuuluu.

Moni muukin nyökyttelee, joten vanukas lienee lähes yhtä mieluisa ruoka kuin maksalaatikko.

Lähteet: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira