Puukartellin oikeudenkäynnissä puidaan ensin vanhentuminen

Kolmen metsäyhtiön muodostaman puun hintakartellin korvausten oikeudenkäynti on käynnistynyt Helsingin käräjäoikeudessa. Ensimmäisenä oikeus ottaa kantaa siihen onko oikeus korvauksiin vanhentunut vai ei.

Kartelliasiat
Metsäkone nostaa tukkeja.
Pasi Takkunen / Yle

Riidatonta on, että Stora Enso, MetsäGroup ja UPM muodostivat puun ostokartellin vuosina 1997-2004, eli ne määrittelivät yhdessä minkä verran raakapuusta metsänomistajille maksetaan.

UPM ilmiantoi kartellin vuonna 2004, ja asia eteni markkinaoikeuteen, jossa yhtiöt tuomittiin kartellista. Ne eivät valittaneet tuomiosta, vaikka sekä ne että maataloustuottajien etujärjestö MTK väittivät, että puusta maksettiin oikea hinta jos ei jopa enemmän.

Helsingin käräjäoikeuden on määrä tämän kuun 28. päviänä ottaa kantaa siihen, onko oikeus korvauksiin vanhentunut vai ei. Korvauksia pitää hakea viiden vuoden kuluessa tapauksen paljastumisesta, ja ytimessä onkin nyt se, koska kartelli lain määrittelemällä tavalla paljastui.

Metsäyhtiöt lähtevät siitä, että kartelli paljastui vuonna 2004 kun UPM teki ilmiantonsa. Korvausten hakijat taas lähtevät markkinaoikeuden päätöksestä, eli vuodesta 2009. Kun kanne jätettiin vuonna 2011, jo tämä oikeuden ensimmäinen kannanotto voi ratkaista koko korvausasian. Jos oikeus on metsäyhtiöiden kannalla, korvauskanteet ovat vanhentuneet.

– Luotamme siihen, että oikeus ymmärtää nämä vanhenemispykälät. Jos käräjäoikeus on sitä mieltä, että korvauskanteet olisi pitänyt nostaa lehtijuttujen perusteella, me todennäköisesti valitamme siitä, sanoo noin 700 yksityisen metsänomistajan yhteenliittymän nokkamies, muuramelainen Reijo Lahtonen.

Mikäli oikeus kallistuu korvauksia hakevien kannalle, voivat metsäyhtiöt valittaa päätöksestä.

Jos varsinainen korvausasia ylipäätään etenee oikeuteen, matkassa on mutkia silloinkin. Saadakseen oikeudessa korvauksia kärsimästään vahingosta, tulee vahinkoa kärsineen pystyä näyttämään toteen millaisen vahingon hän on kärsinyt. Markkinaoikeus tuomitsi (siirryt toiseen palveluun) yhtiöt koviin sakkoihin hintojen sopimisesta, mutta ei ottanut kantaa vahinkoon.

– Meillä suurin yksittäinen korvausvaade on korkoineen yli miljoona euroa, ja kaiken kaikkiaan puhutaan kymmenistä miljoonista euroista, Lahtonen sanoo.

Luvassa lieneekin pidempi oikeudenkäyntien kokonaisuus, sillä menivätpä asiat niin tai näin, toinen osapuoli valittaa päätöksistä.