Outokumpu houkuttelee piensijoittajia osallistumaan antiinsa

Outokummun 665 miljoonan euron osakeannin toteutuminen on käytännössä selvää, sillä suuret sijoittajat ovat jo sitoutuneet siihen. Teknologiajohtaja Pekka Erkkilän mukaan myös piensijoittajien saaminen yhtiön linjausten taakse on tärkeää.

talous
Outokummun teknologiajohtaja Pekka Erkkilä Torniossa.
Antti Heikinmatti / Yle

Teräs- ja kaivosyhtiö Outokumpu houkuttelee piensijoittajia osallistumaan osakeantiin, jonka tarkoituksena on vahvistaa yhtiön tasetta.

Outokumpu tavoittelee kuun annissa yhteensä 665 miljoonaa euron pottia, jolla tasapainotetaan pitkään tappiollisen yhtiön tasetta paljon rahaa nielleiden Inoxum-kauppojen jäljiltä.

Teknologiajohtaja Pekka Erkkilä mukaan annin onnistuminen on jo käytännössä varmaa, mutta piensijoittajien luottamus yhtiön johdon valintoihin on tärkeää.

– Institutionaaliset omistajat ovat jo sitoutuneet tähän antiin ja meillä on pankkien merkintätakaus eli anti joka tapauksessa onnistuu. Mutta meille on erittäin tärkeää, että myös mahdollisimman moni piensijoittaja osallistuu, sanoo Erkkilä.

Uudelleenjärjestelyillä 450 miljoonan vuosisäästöt

Tavallisten osakkeenomistajien houkuttelemiseksi yhtiö on järjestänyt eri puolilla Suomea sijoittajatapahtumia. Tapaamisissa yhtiön johto kertoo toimenpideohjelmasta, jolla viiden tappiollisen vuoden kierre on määrä oikaista.

Sijoittajat ovat kysyneet hyviä kysymyksiä ja antaneet hyviä kommentteja - jopa isänmaallisessa hengessä.

Pekka Erkkilä

– Tämä Inoxum-kauppa mahdollistaa toimintojen järkeistämisen koko Euroopan mittakaavassa. Suljemme sulaton Saksassa ja kuumavalssaamon sekä järjestämme materiaalivirtoja uudelleen. Kaiken kaikkiaan tällä saadaan vuoteen 2017 mennessä 450 miljoonan euron vuosittaiset säästöt, luonnehtii Erkkilä.

Toimenpiteisiin kuuluu muun muassa tuotannon siirtämistä Tornioon ja Ruotsin Avestaan. Saksan Bochumin sulatto on määrä sulkea vuoden 2015 alussa, minkä jälkeen Torniossakin voitaisiin ajaa sulattoa "pannut punaisena".

– Tornion sulaton kapasiteetti on jo nyt varsin hyvin käytössä, mutta tietysti parantamisen varaa olisi. Lisäksi me katsomme koko tuotepalettia, eli puolituotteita ja alhaisen jalostusasteen tuotteita ei myydä jatkossa ollenkaan, Erkkilä kertoo.

– Torniosta suljetaan vanhin, eli vuonna 1976 valmistunut hehkutus-peittauslinja. Henkilöstövaikutukset ovat alle sata ihmistä.

Piensijoittajien tapaamisissa hyvä henki

Outokumpu tarvitsee rahaa Inoxum-kaupan viimeistelemiseen, mutta myös vaikean markkinatilanteen vuoksi. Erkkilän mukaan Kiinan nousu teräksen viejäksi on sotkenut eurooppalaisten yhtiöiden pakkaa.

– Pitkällä aikajänteellä tietysti Kiinan kasvava kotimarkkina tasapainottaa kysyntätilannetta siellä, mutta meillä ei ole varaa odottaa. Siksi olemme ryhtyneet näihin toimenpiteisiin, Erkkilä luonnehtii.

Piensijoittajien luottamuksesta yhtiön uuteen suuntaan onkin saatu merkkejä sijoittajatapaamisissa.

– Sijoittajat ovat kysyneet hyviä kysymyksiä ja antaneet hyviä kommentteja - jopa isänmaallisessa hengessä. Itsekin olen Outokummun pienomistaja ja aion kyllä käyttää täyden merkintäoikeuden, Erkkilä kuvailee.

Outokummun 665 miljoonan euron osakeannin merkintäaika päättyy maaliskuun loppupuolella. Lopullisesti annin tulos selviää huhtikuun alkupäivinä.