Hyppää sisältöön

Sininauhasäätiö on huolissaan pitkäaikaisasunnottomien asumispalvelujen kilpailutuksesta

Helsinki kilpailuttaa pitkäaikaisasunnottomien asumispalvelut. Sininauhasäätiön johtajan mukaan mahdolliset kustannussäästöt voivat johtaa tuetun asumisen laadun heikkenemiseen, jolloin asukkaat joutuvat tukeutumaan kaupungin muihin palveluihin.

Nuoret pitkäaikaisasunnottomat saavat asua vuokralla Ruusulankadun asumispalveluyksikössä. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Helsinki kilpailuttaa pitkäaikaisasunnottomien asumispalvelut vuoden 2015 alusta lähtien. Aikaisemmin yleishyödylliset säätiöt ja järjestöt ovat tuottaneet asumispalveluja ilman kilpailutusta.

- Se on ollut ikään kuin toistaiseksi voimassa oleva kumppanuus. Hinnasta on vuosittain neuvoteltu kaupungin kanssa. Tapa tehdä työtä on ollut ihan toisenlainen kuin tämmöisessä palveluhankintajärjestelmässä, sanoo Sininauhasäätiön johtaja Aarne Kiviniemi.

Sininauhasäätiö ylläpitää nuorten pitkäaikaisasunnottomien tukiasuntotoimintaa muun muassa Ruusulankadulla Helsingin Töölössä.

Korkein hallinto-oikeus päätti maaliskuussa 2013, että Helsingin täytyy kilpailuttaa myös säätiöiden ja järjestöjen tuottamat palvelut.

Kilpailutettavien palvelujen kokonaisarvio on 48 miljoonaa euroa. Kilpailutuksen myötä kaupunki etsii myös mahdollisia kustannussäästöjä.

Järjestöjen toimintakenttä muuttuu

Kiviniemi on huolissaan siitä, että toimintaympäristö muuttuu markkinaehtoiseksi.

- Jos tässä mennään hyvin lyhytaikaisilla talouden säästöehdoilla, se tulee todennäköisesti aika nopeasti vastaan muissa palveluissa. Jos nämä ihmiset eivät saa riittävää tukea, he hakeutuvat muihin hoitopalveluihin ja niiden tarve kasvaa.

Kiviniemen mukaan mahdolliset kustannussäästöt vaikuttaisivat ensimmäiseksi henkilöstön määrään.

- Pitkäaikaisasunnottomien kanssa tehtävä työ on pitkäjänteistä ja tiettyjen ryhmien kanssa todella vaativaa. Käytännössä säästöt tarkoittavat aina henkilöstömitoitusten kaventamisia. Asiakkaille ei voida tarjota yhtä laadukasta tukea, jos henkilöstöä ei enää ole niin paljon paikalla.

Säätiöiden ja järjestöjen toimintakenttään saattaa tulla muitakin muutoksia, sillä kaupunki aikoo selvittää mahdollisuuksia tuottaa osan pitkäaikaisasunnottomien asumispalveluista itse.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan Maija Anttilan (sdp) mukaan kaupunki ei halua olla täysin riippuvainen ulkopuolisista palveluntarjoajista.

- Kaupunki voisi selvittää, voiko joitakin vapaana olevia ja tyhjeneviä kiinteistöjä muuttaa asumispalvelutarkoituksiin soveltuviksi, Anttila sanoo.

.
.