Hyppää sisältöön

Vankiloiden säästöissä väläytetään takuita vaihtoehtona tutkintavankeudelle

Vankiloiden 200 työntekijän raju vähennys ei riitä kulukuriin. Oikeusministeriön toimikunta pohtii lisäsäästökeinoina muun muassa sitä, että tutkintavankeudessa istumisen sijaan epäilty maksaisi takuut.

Vantaan vankilan keskustelutila.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on huolissaan, miten kovakourainen leikkaus näkyy vankiloiden toiminnassa. 

Rikosseuraamuslaitos säästää ja vähentää vankiloista lähes 200 työntekijää. Noin 16 prosentin raju henkilöstövähennys heikentää vankeinhoitoa jopa riskeihin asti, arvioi Rikosseuraamuslaitos.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on huolissaan, miten kovakourainen leikkaus näkyy vankiloiden toiminnassa. 

– Olen erittäin huolestunut. Ei tämä nyt yhteiskuntarauhaa ja turvallisuutta uhkaa, mutta Risessä on mietittävä tarkkaan, miten säästöt näkyvät vankiloitten arjessa mahdollisimman vähän.

Henriksson sanoo, että valtion kulukurin kolmen miljardin euron leikkaukset osuvat myös oikeusministeriön pienehköön budjettiin.

Vankeuden sijasta takuut

Vankiloita ei tällä hallituskaudella lakkauteta, mutta tutkintavankeuteen kaavaillaan uudistuksia säästöjä pohtivassa työryhmässä.

– Yksi ilmoille heitetty ajatus vankeuden vaihtoehdoista on takuumaksu. Matkustuskielto ja sähköinen jalkapanta voisivat myös korvata vankilassa istumisen tutkinnan aikana, Henriksson kertoo.

Säästöjä pohtivan työryhmän kaavailemiin takuisiin ministeri ei vielä ota kantaa.

– Emme suunnittele vielä mitään. Nyt on vasta asetettu toimikunta, jonka tehtävä on miettiä, onko muita vaihtoehtoja tutkintavankeudelle. Rikoksen selvittämisessä tutkintavankeus tulee edelleen olemaan päämuoto.

Vankiloissa vähäisellä henkilökunnalla työskentely on aiheuttanut jo nyt riskitilanteita, kertoo Rikosseuraamuslaitos.

Ministeri Anna-Maja Henriksson sanoo tuntevansa syvää huolta.– Meidän pitää tarkasti katsoa, mihin säästötoimenpiteet johtavat. Olen erittäin huolestunut, mutta me kaikki tiedämme Suomen kehnon taloudellisen tilanteen. 

Henriksson huokaa oikeusministeriön kokonaisbudjetin olevan vajaan miljardin euron luokkaa. – Vaikka oikeusministeriön alalla lopetettaisiin kaikki, ei päästäisi nyt haettaviin kolmen miljardin leikkauksiin.

Vankiloista ei voi ministerin mielestä enää juuri karsia: 

– Kehysriihessä jokainen ministeriö on velvollinen miettimään, mistä voidaan leikata. Vankilapuolella minun on vaikea nähdä, että mitään säästettävää enää löytyisi.