Ei vain muumien äiti – Tove Janssonilla oli taiteilijana sadat kasvot

Tove Janssonin 100-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma, Ateneumin taidemuseon näyttely avautuu yleisölle perjantaina. Laaja näyttely osoittaa, miten monipuolinen taiteilija Tove Jansson oli, vaikka hänet tunnetaankin etenkin muumihahmojen äitinä.

Kotimaa
Tove Jansson: Tuoli (1968). Yksityiskokoelma.
Tove Jansson: Tuoli (1968). Yksityiskokoelma.Suomen Kansallisgalleria / Yehia Eweis © Tove Janssonin kuolinpesä

Mustan tussiviivan taitaja, Tove Jansson oli miljoonien lasten ja aikuisten rakastamien muumihahmojen ja -tarinoiden luoja. Mutta muumilaakson asukkien valtaisa ja maailmanlaajuinen suosio ajoittain jopa ahdisti Janssonia, kertoo Ateneumin juhlanäyttelyn koonnut taidehistorioitsija Tuula Karjalainen.

– Hän halusi olla taidemaalari. Ei tietenkään niin, ettei hän olisi ymmärtänyt muumikirjojen ja muumitarinoiden merkitystä. Kyllä hän on ne tehnyt ihan täydestä sydämestä, mutta monilahjakas ihminen pystyy niin moneen.

Tove Jansson oli kirjailija ja kuvittaja; sarjakuvapiirtäjä ja pilapiirtäjä; graafikko ja lavastaja. Erityisesti näyttelyssä korostuu laaja ja kattava maalausten kooste.

– Halusin näyttää Tove Janssonin monet kasvot. Sanotaan, että hänellä on sadat kasvot, ainakin monet. Hyvin harvat tietävät, miten suuri ja hieno kuvataiteilijan ura hänellä oli, vuonna 2001 kuolleesta taiteilijasta elämäkerran kirjoittanut Tuula Karjalainen toteaa.

Värikkäitä asetelmia, kukkia ja maisemia

Ateneumin juhlanäyttely kattaa taiteilijan tuotteliaan uran kaikki vaiheet: maalaukset surrealistishenkisistä teoksista modernismiin ja 1960-70-lukujen abstraktiin ilmaisuun.

Aiheina maalauksissa ovat asetelmat, maisemat, kukat, Jansson itse sekä taiteilijalle läheinen meri.

Hän halusi kuljettaa katsojan pois arkipäivästä.

– Hänen teoksensa ovat myös kertovia. Niissä on aina jokin tarina ja teoksista näkee, miten värit olivat hänelle tärkeitä.

Työ oli hänelle tärkeintä maailmassa. Ihan loppuun asti se oli ensimmäinen asia. Sitten tuli rakkaus vasta.

Tuula Karjalainen

Ateneumin näyttelyn teokset ovat lainassa eri museoista ja yksityiskokoelmista. Niistä moni on esillä ensimmäistä kertaa.

– Tove Jansson sanoi yhdessä haastattelussa, että hänen elämänsä on ollut hyvää, monipuolista ja värikästä - tosin hyvin vaivalloista. Tove heitti ilmaan, että jos hän saisi elää elämänsä uudestaan, hän tekisi asiat aivan eri tavalla. Valitettavasti hän ei kertonut millä tavalla.

Tuula Karjalaisen oma epäilys on, että Jansson olisi maalannut enemmän tauluja, keskittynyt etenkin niihin.

– Työ oli hänelle tärkeintä maailmassa. Ihan loppuun asti se oli ensimmäinen asia, vasta sitten tuli rakkaus, kuten hän itse totesi.

Tove Jansson -näyttely on avoinna 7.9.2014 saakka.

Ensi syksynä osa näyttelystä lähtee kiertämään Japania. Teoksia tulee esille viidessä eri japanilaismuseossa.

Lähteet: Ateneumin taidemuseo, Tuula Karjalaisen kirja Tee työtä ja rakasta