1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Huuliharpun mestari Toots Thielemans, 91, jää eläkkeelle

Thielemans teki kiertueen vielä 90-vuotisjuhliensa kunniaksi mutta vetäytyy nyt lavoilta ja levytysstudiosta, koska katsoo, ettei kykene enää täyttämään faniensa odotuksia.

Belgialainen jazzmuusikko Toots Thielemans on päättänyt panna maailmankuulun huuliharppunsa hyllylle. Jean-Baptise Frederic Isidore "Toots" Thielemans on 91-vuotias, ja hänen uransa on kestänyt seitsemän vuosikymmentä.

Edustajan mukaan Thielemans ei enää katso olevansa riittävän energinen täysimittaisiin konsertteihin. Koska hän ei halua tuottaa ihailijoilleen pettymystä, hän on päättänyt luopua soittamisesta, edustaja sanoi.

Heikkenevästä terveydestään huolimatta Thielemans esiintyi vielä 90-vuotiaana juhlakonsertissa Brysselissä ja lähti sen jälkeen kiertueelle Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Sittemmin hän on kuitenkin joutunut perumaan konserttejaan.

Konserttien ja levyjen lisäksi Thielemansin huuliharppua on kuultu useissa elokuvissa, muun muassa yhdysvaltalaisessa Keskiyön cowboyssa. Hänen menestyksekkäin kappaleensa on hänen vuonna 1962 säveltämänsä Bluesette, josta hän sittemmin tehnyt useita versioita.

Belgian kuningas Albert II aateloi Thielemansin paroniksi vuonna 2001. Belgian pääministeri Elio Di Rupo kiitti Thielemansia taianomaisista hetkistä kuultuaan hänen vetäytyvän lavoilta ja levytysstudioista.