Kaisa Mäkäräinen odottaa innolla kotikisojen starttia

Ampumahiihdon maailmancup käynnistyy torstaina Kontiolahdella. Nelipäiväiseen tapahtumaan odotetaan kaikkiaan 20 000 ihmistä. Maailmancupia johtava Kaisa Mäkäräinen pääsee valmistautumaan kisaurakkaan kotoa käsin.

urheilu
Kaisa Mäkäräinen
Sari Jormanainen / Yle

Ampumahiihdon maailmancupia johtava Kaisa Mäkäräinen odottaa innolla kotiladuilla kisaamista. Kontiolahdella järjestettävien ampumahiihdon maailmancupin kilpailuiden naisten avausmatka, 7,5 kilometrin pikakilpailu, hiihdetään torstaina alkuillasta.

- Kiva lähteä hiihtämään maailmancupia Kontiolahdella taas kahden vuoden tauon jälkeen. Toivotaan, että on paljon paikallista väkeä paikalla katsomassa ja kannustamassa, Mäkäräinen sanoo.

Kontiolahden Urheilijoiden Kaisa Mäkäräiselle ladut ja reitit ovat tuttuja. Myös Joensuussa sijaitseva koti tuo oman mukavuutensa kisoihin, vaikka muutoin kisapäivät kuluvat kuten muissakin kisoissa.

- Fyysiset jutut, mitkä liittyvät kisoihin ja harjoitteluun, eivät oikeastaan eroa millään tavalla eri kisoissa. Mutta tietysti illalla on aina kiva mennä omaan sänkyyn nukkumaan hotellisängyn sijasta. Muuten kaikki on suurinpiirten samanlaista, Mäkäräinen kertoo.

Tietysti illalla on kiva mennä omaan sänkyyn nukkumaan hotellisängyn sijasta.

Kaisa Mäkäräinen

Naisten avausmatka hiihdetään vasta alkuillasta, lähtö on hieman ennen iltaseitsemää. Mäkäräinen kertoo, että kisapäivää edeltävänä iltana on pyrittävä valvomaan myöhään, jotta uni maistuu kisapäivän aamuna.

- Pyrin nukkmaan mahdollisimman pitkään, jotta päivästä ei tulisi niin mahdottoman pitkä. Luulen kyllä, että ennen aamukymmentä olen kuitenkin jo hereillä. Sen jälkeen sitten rauhallinen aamupala ja päivällä käyn vähän juoksemassa. Sitten iltapäivä vain kulutellaan aikaa ja jossain välissä vähän syödään lounastakin, Mäkäräinen kuvailee kisapäivän kulkua.

Tiet ja parkkipaikat kuraisia

Ampumahiidon maailmancup käynnistyy tänään Kontiolahdella. Nelipäiväiseen tapahtumaan odotetaan kaikkiaan 20 000 ihmistä. Suuret ihmismäärät laittavat leudosta säästä pehmenneet parkkipaikat ja kulkureitit koetukselle.

Keskiviikkona kulkureitit olivat pitkälti mudan ja lätäköiden peittämät. Tapahtuman apulaisjohtaja Tuomas Ylä-Tuuhonen kertoo, että tilannetta on yritetty korjata, mutta kisavieraat joutuvat kuitenkin varautumaan lätäköihin.

- Onneksi vielä kuitenkin on routa maassa, että ei tässä mitään isoa hätää ole. Tietysti tämä pinnassa oleva kura aiheuttaa pikkaisen ongelmaa. Olemme laittaneet tänne lisää soraa pintaan ja kulku-urille on levitetty haketta, niin että jalat pysyisi jokin verran puhtaina, Ylä-Tuuhonen kertoo.

- Toivoisinkin kuitenkin, että kisoihin tulevat ihmiset varautuisivat kunnon jalkineilla. Valitettavasti kaikkea kuraa ei pois saada, ylä-Tuuhonen jatkaa.