1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Islamilainen Jihad ampui Gazasta kymmeniä raketteja Etelä-Israeliin

Israel tulitti vastaukseksi kohteita Gazan kaistaleelta. Kyseessä oli tiettävästi raskain rakettitulitus Gazasta sitten marraskuun 2012. Israel on vastaukseksi tulittanut 29 kohdetta Gazassa.

Palestiinalaisten Islamilainen Jihad -järjestö on tehnyt keskiviikkona raketti-iskun Etelä-Israeliin. Tulitus ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Israelin armeija kertoo iskeneensä vastaukseksi 29 kohteeseen Gazassa.

Israelin armeijan mukaan yli 30 rakettia lensi Israeliin ja kahdeksan putosi asutuille alueille. Islamilainen Jihad -järjestön aseellisen siiven mukaan sen taistelijat ampuivat 90 rakettia Israeliin kostoksi Israelin tiistaisesta ilmaiskusta, joka tappoi kolme järjestön jäsentä.

Israelin panssarivaunut ovat tulittaneet Gazassa sijaitsevia kohteita ja sotilaslentokoneet pommittaneet ainakin viittä palestiinalaistaistelijoiden harjoitusleiriä.

Israelin armeijan mukaan kyseessä oli raskain rakettitulitus Gazasta sitten marraskuun 2012, jolloin Israel ryhtyi kahdeksan päivän sotilasoperaatioon Gazaa vastaan lopettaakseen rakettitulen. Tuolloin kuoli 177 palestiinalaista, pääosin siviilejä, ja 6 israelilaista.

Islamilainen Jihad laukaisi raketti-iskunsa keskiviikkona vain muutamia tunteja sen jälkeen, kun Britannian pääministeri David Cameron saapui vierailulle Israeliin. Cameron tuomitsi raketti-iskut.

Israelin parlamentti tiukensi keskiviikkona entisestään lakia, joka vaatii kansanäänestystä, jos Israel vetäytyy haltuunsa ottamiltaan alueilta kuten Itä-Jerusalemista tai Golanin ylängöiltä. Lakiin kirjattu vaatimus kansanäänestyksestä voi entisestään mutkistaa Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluja.