Yhteistyölle kyllä, puolustusliitolle ei, kyllä tai ehkä – Suomen ja Ruotsin puolustusliitto jakoi mielipiteet

Kaikkien puolueiden kansanedustajat keskustelivat turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta Ylen Vaalien välissä -ohjelmassa TV1:ssä keskiviikkona.

politiikka
keskustelijoita studiossa
Ruotsin ja Norjan puolustusministerit puhuvat Suomea avoimemmin Venäjän-uhasta. Yle kutsui pohjolan puolustusministerit ja Viron edustajan Pasilaan keskustelemaan, kuka liittoutuu ja kenen kanssa?

Kansanedustaja Ilkka Kanervan ehdotus Suomen ja Ruotsin puolustusliitosta jakoi kansanedustajien mielipiteet Ylen Vaalien välissä -ohjelmassa keskiviikkona. Kanervan mielestä puolustusyhteistyössä Ruotsin kanssa on mentävä ”reippaasti eteenpäin”, eikä hän sulje pois valtiosopimusta puolustusliitosta.

– En syöksy siihen ajatukseen. En ole varma, onko Ruotsi tähän edes halukas. Sen sijaan kannatan konkreettista yhteistyötä, kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) arvioi.

Kääriäinen mainitsi esimerkkeinä yhteistyön tiivistämisen sotilasharjoituksissa, koulutuksessa, materiaalihankinnoissa ja kansainvälisissä kriinhallintajoukoissa. Suomen ja Ruotsin puolustusministerit ovat tammikuussa kertoneet, että he haluavat syventää maiden välistä puolustusyhteistyötä. Carl Haglund (r.) ja Karin Enström kirjoittivat sanomalehti Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun) yhdessä, että yhteistyön on tarkoitus olla pitkäaikaista..

"Hand i hand vai näsa mot näsa?"

Ruotsalaisen kansanpuolueen Stefan Wallin korosti, että Suomen ja Ruotsin yhteistyö Nordefcossa (Nordic Defence Cooperation) toimii erittäin hyvin. Nordefcossa on Suomen ja Ruotsin lisäksi myös Norja, Tanska ja Islanti.

– Kuljemme hand i hand. Tämä ei sulje pois sitä, ettemmekö voisi tehdä entistä tiiviimpää yhteistyötä. Voisimme olla ikään kuin näsa mot näsa, Stefan Wallin (r.) muotoili puolustusliitosta Ruotsin kanssa.

– Mutta ei välttämättä steg för steg, Miapetra Kumpula-Natri (s.) arveli.

Moni kansanedustajista epäili Ruotsin halukkuutta solmia valtiosopimus yhteisestä puolustuksesta.

– Suomen ja Ruotsin puolustusliitto olisi periaatteessa ihan suotava ajatus, mutta toisin kuin esimerkiksi Ilkka Kanerva esitti, epäillen, että Ruotsi ei halua valtiosopimustasolla puolustusliittoa. Ruotsi on toki kiinnostunut Suomen pärjäämisestä. Se on varmaan ainoa maa, joka näin tekee Viron ohella. Lopulta olemme kuitenkin puskurivaltio Tukholman vinkkelistä, Jussi Niinistö (ps.) huomautti

Kanervan mukaan ainakin Ruotsin keskustapuolue ja ruotsidemokraatit kannattivat valtiosopimusta. Keskustapuolue kuuluu nykyiseen hallitukseen, ruotsidemokraatit on oppositiossa.

– En ymmärrä mitä haittaa siitä [puolustusliitosta] olisi, Ilkka Kanerva (kok.) väitti vastaan.

Vihreät avoin keskustelulle

Vihreiden Anni Sinnemäki huomautti, että paineet materiaalihankintojen kalleudesta eivät koske pelkästään Suomea vaan kaikkia eurooppalaisia maita. Se on hänen mielestään iso kysymys Suomen ja Ruotsin yhteistyössä.

– Olisin avoin tälle keskustelulle. Suhtaudun vähän varovaisesti ja tekee mieli kuulostella, kuinka tosissaan Ruotsi on, ja kuinka laajaa keskustelu siellä on, kansanedustaja Anni Sinnemäki (vihr.) sanoi.

Hän uskoi, että yhteistyö puolustuspolitiikassa kasvaa Euroopan unionissa. Vasemmistoliitto oli eri mieltä.

– Minä en usko, että EU:n yhteisestä puolustuksesta tulee yhtään mitään. Se johtuu siitä, että 22 EU-maata kuuluu Natoon, ja heidän intressinsä on siellä, ei EU:n yhteisen puolustuksen kehittämisessä, Annika Lapintie (vas.) sanoi.

– Jos Suomen ja Ruotsin valtiosopimuksella haetaan korvaavaa mekanismia esimerkiksi Nato-jäsenyydelle, niin se ei ole kovin kestävää. Meidän puolustusvoimiemme ominaisuudet ovat jo nyt niin erilaiset, että joutuisimme aikamoiseen sovitteluviidakkoon. Toisaalta jos ajatellaan meidän arvojamme ja ajatuksiamme, niin näen kahden kimpan sotilasliiton vähän vieraana, kansanedustaja Sari Palm (kd.) sanoi Ylen Vaalien välissä -ohjelmassa keskiviikkona.