1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: 100 000 paennut Darfurin taisteluja

Turvallisuusjoukkojen ja kapinallisten väkivalta on kiihtynyt viime viikkoina Sudanin läntisellä Darfurin alueella.

Ulkomaat

YK:n rauhanturvaoperaatioiden päällikkö Herve Ladsous kertoo, että arviolta 100 000 ihmistä on paennut kodeistaan Sudanin Darfurissa viime kuuden viikon aikana kiihtyneitä väkivaltaisuuksia. Aiemmin lähes 2 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Darfurin konfliktin takia, mukaan lukien 400 000 ihmistä viime vuonna. Ladsous on esittänyt YK:n turvallisuusneuvostolle pyynnön kohentaa YK:n ja Afrikan unionin rauhanturvaoperaatiota Darfurissa.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Samantha Power arvosteli sekä Sudanin hallitusta että YK:n ja Afrikan unionin rauhanturvaoperaatiota. Powerin mukaan Sudanin hallitus estää rauhanturvaajien työtä ja rauhanturvaajien pitäisi suojella siviilejä aggressiivisemmin.

– Huolimatta yhden maailman suurimpiin kuuluvan rauhanturvaoperaation läsnäolosta siviilejä edelleenkin terrorisoidaan, pakotetaan kodeistaan ja tapetaan, Power arvosteli lausunnossaan.

Laki ja järjestys ovat romahtaneet Darfurissa, jossa paikalliset heimot ryhtyivät aseelliseen kapinaan Sudanin arabijohtoista hallitusta vastaan vuonna 2003.

YK:n ja Afrikan unionin rauhanturvaoperaatio UNAMID on toiminut Darfurissa vuodesta 2007. Sinä aikana lähes 170 operaation rauhanturvaajaa ja poliisia on tapettu.

YK:n mukaan Darfurin konflikti on vaatinut ainakin 300 000 ihmishenkeä. Sudanin hallituksen mukaan kuolonuhrien määrä on 10 000.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi