Tahdon2013-kysely: Samaa sukupuolta olevien avioliiton kannatus noussut

Avioliittolakiin muutosta haluavien suomalaisten määrä on noussut viime vuodesta, käy ilmi Taloustutkimuksen kyselystä. Selvityksen mukaan enemmistö kannattaa myös homoparien adoptio-oikeutta.

Kotimaa
infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan 65 prosenttia suomalaisista kannattaa avioliittolakimuutosta, joka sallisi avioliiton samaa sukupuolta olevien ihmisten välillä. Yhteensä 1 010 vastaajasta 27 prosenttia vastustaa lakimuutosta ja 8 prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

Tutkimuksen on teettänyt Tahdon2013-kampanja, joka on avioliittolakiin muutosta ajavan kansalaisaloitteen takana. Avioliittolain muutos tarkoittaisi sitä, että samaa sukupuolta olevat voisivat solmia avioliiton maistraatissa. Lakimuutos ei velvoittaisi kirkkoa vihkimään homopareja.

Taloustutkimuksen selvityksen mukaan lakimuutoksen kannatus on sitä korkeampi, mitä nuorempi vastaaja on. Esimerkiksi 25–34-vuotiaista muutosta kannattaa 78 prosenttia ja 50–64-vuotiaista lakimuutoksen takana on 60 prosenttia. Kannattajia on eniten pääkaupunkiseudulla ja yli 50 000 asukkaan kaupungeissa. Myös pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa muutoksen puoltajat ovat enemmistössä.

Kysely tehtiin maaliskuun ensimmäisen ja toisen viikon aikana. Tahdon2013-kampanja on teettänyt vastaavanlaisen kyselyn myös viime syyskuussa. Tuolloin 58 prosenttia suomalaisista kannatti lakimuutosta.

Maaliskuun kyselyssä kysyttiin ensimmäistä kertaa myös suomalaisten kantaa samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeuteen. Selvityksen perusteella 57 kannattaa lakimuutosta, 36 prosenttia vastustaa sitä ja 7 prosenttia ei osaa kertoa kantaansa.