1. yle.fi
  2. Uutiset

Muumien äiti laittoi työn rakkauden edelle

Tove Jansson suhtautui työhönsä poikeuksellisella intohimolla. Ahkeruus kuvastaa hyvin hänen laajaa tuotantoaan, jota esitellään pian avautuvassa näyttelyssä. Janssonin taidetta tunteva näkee teoksissa kuitenkin myös rakkauden voiman.

Kotimaan uutiset
Tuula Karjalainen
Tove Janssonista taiteilijana kertoi taidehistorioitsija Tuula Karjalainen aamu-tv:ssä.

Muumien äidin, Tove Janssonin syntymästä on kulunut 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Ateneumin taidemuseossa avautuu perjantaina laaja juhlanäyttely Janssonin tuotannosta. Esillä on paitsi muumeja, myös muita aiheita käsitteleviä teoksia. Jansson kuvasi paljon läheisiään ja ympäristöään. Mukana on myös omakuvia.

Ateneumin näyttelyn kuratoinut taidehistorioitsija Tuula Karjalainen kuvailee Tove Janssonia monilahjakkaaksi ja ahkeraksi ihmiseksi. Hänellä oli intohimo moneen taidealueeseen, kuten kirjoittamiseen.

– Ennen kaikkea hän halusi olla kuvataiteilija ja maalari hyvin nuoresta lähtien. Se oli hänen intohimonsa kymmenien vuosien ajan, Karjalainen kertoo.

Jansson opiskeli kuvataiteita ensin Tukholmassa, ja myöhemmin muun muassa Helsingissä ja Pariisissa. Monivaiheinen ura kuvataiteilijana alkoi jo 1920-luvulla, kestäen aina 70-luvun puoleenväliin saakka.

Intohimona työ, taustalla rakkaus

Janssonin uraan mahtuu kuvataiteiden lisäksi monenlaisia kuvitustöitä, sarjakuvia, ja lasten kirjoja, joita hän työsti usein rinta rinnan. Karjalainen kertoo erilaisten töiden vieneen aikaa toisiltaan, mikä johti lopulta valintojen tekemiseen. Vaikka Jansson sai kansainvälisen kuuluisuuden sarjakuviensa kautta, vähensi hän niiden tekemistä kuvataiteen eduksi.

– 50-luvulla muumikirjat ja -sarjakuvat veivät hänen aikaansa kuvataiteelta, mutta jo 60-luvun alussa pääpaino palasi kuvataiteeseen, Karjalainen kertoo.

– Mutta hän oli luonteeltaan tarinankertoja, myös maalatessaan.

Janssonin ahkeruuden uskotaan johtuvan hänen intohimostaan työn tekoon. Haastatteluissa Jansson totesi työn olevan kaikkein tärkeintä, ja rakkauden tulevan vasta työn jälkeen. Karjalainen ei näe Janssonin kommenttia kovin mustavalkoisena.

– Työ ja rakkaus sitoutuvat ja lomittuvat toisiinsa hänen elämässään. Tove sai rakkailtaan ja ystäviltään energiaa, heillä hän luetutti tekstejään ja näytti teoksiaan, Karjalainen sanoo.

Lue seuraavaksi