Professori: Krimin kansanäänestys ei ole kansainvälisen oikeuden vastainen

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professorin mukaan kansainvälinen oikeus ei puutu kansanäänestyksiin. Sen sijaan Krimin äänestys on Ukrainan perustuslain vastainen.

Ukraina
Martti Koskenniemi
Yle

Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi tyrmää länsimaiden väitteet, joiden mukaan Krimillä sunnuntaina järjestettävä kansanäänestys olisi kansainvälisen oikeuden vastainen. Koskenniemi nostaa esille kansainvälisen tuomioistuimen kannanoton Kosovon itsenäisyysjulistuksen laillisuuteen. Tuomioistuimen kanta oli, ettei kansainvälinen oikeus ota kantaa kansanäänestyksiin.

– Se ei ole sen paremmin laillinen kuin laitonkaan. Tämä sama näkökohta soveltuu Krimin kansanäänestykseen, Koskenniemi kertoo Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Koskenniemen mukaan kansainväliseen oikeuteen vetoamisella tehdään politiikkaa.

Sen sijaan Ukrainan perustuslain näkökulmasta kansanäänestys Krimin niemimaan liittymisestä Venäjään on varmasti laiton.

Koskenniemi on länsimaiden kanssa samaa mieltä siitä, että Venäjä on rikkonut kansainvälistä oikeutta. Tässä ei professorin mukaan ole tulkinnan varaa.

– Tältä osin tilanne on aivan selvä. YK:n peruskirjan peruspilarina on voimankäytön ja voimankäytöllä uhkaamisen kielto ja tässähän Venäjä on uhannut Ukrainaa voimankäytöllä, Koskenniemi sanoo.

Venäjä on perustellut puuttumistaan Ukrainan tilanteeseen sillä, että se on oikeutettu puolustamaan venäläistausta väestöä Venäjän rajojen ulkopuolella. Tämä perustelu ei Koskenniemen mukaan perustu ainakaan kansainväliseen oikeuteen. Koskenniemi muistuttaa, että samoilla perusteluilla toisen maailmansodan jälkeen Etelä- ja Väli-Amerikan valtioiden asioihin puuttuneen Yhdysvaltain toimet tuomittiin yksimielisesti kansainvälisen yhteisön toimesta.

Koskenniemen mukaan nyt on tärkeintä päästä neuvottelemaan väkivallaton ratkaisu Krimin tilanteeseen. Todennäköisimpänä ratkaisuna Koskenniemi pitää Krimin liittymistä jollakin tavalla Venäjän yhteyteen.