1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajat: Ihmisten tarpeeton luokittelu poistettava

Asiaa koskevaa kansalaisaloitetta käsiteltiin torstaina eduskunnan lakivaliokunnan julkisessa kuulemisessa.

politiikka

Kansalaisaloitetta avioliittolain muuttamisesta sukupuolineutraaliksi käsiteltiin torstaina eduskunnan lakivaliokunnan julkisessa kuulemisessa. Aloitteen edustajat korostivat, että muutos on periaatteen tasolla suuri, mutta toteutettavissa lainsäädännöllisesti melko pienin muutoksin. Lakitekstissä mainitaan nyt, että avioliitto voidaan solmia miehen ja naisen välillä. Lakia esitetään muutettavaksi niin, että liiton voisi lain mukaan solmia "kaksi henkilöä".

Aloitteen edustajat korostivat, että kysymys on ihmisten yhdenvertaisesta kohtelusta. Siksi heistä on tärkeää, ettei samaa sukupuolta olevilla ole käytössä omaa järjestelmää.

- Me olemme kokeneet tärkeäksi poistaa ihmisten tarpeeton luokittelu, sanoi Senni Moilanen.

Avioliittolain muutos tarkoittaisi käytännössä sitä, että samaa sukupuolta olevat pariskunnat voisivat saada yhteisen sukunimen ilmoitusmenettelyllä ja he voisivat käyttää myös yhdistelmänimiä. Samoin parit voisivat hakea yhdessä adoptiolasta.

Toinen aloitteen edustaja Milla Halme huomautti, että lain muutos ainoastaan mahdollistaisi adoption hakemisen, muttei muuttaisi mitenkään sitä, millä kriteereillä viranomaiset tekevät adoptiopäätöksiä.

Östman: Avioliitto ei ole ihmisoikeuskykymys

Aloitetta vastustava kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman huomautti, ettei sukupuolineutraali avioliittolaki ole Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan ihmisoikeuskysymys. Tuomioistuin on todennut, että asiasta voidaan säätää kansallisella lainsäädännöllä.

Perussuomalaisten Mika Niikko puolestaan oli huolissaan siitä, että muutos vaikuttaisi myös siihen, miten lapsia kasvatetaan. Hän sanoi, että kouluissa asiasta puhutaan jo nyt sellaiseen tapaan, jota vanhemmat eivät välttämättä hyväksy.

Hankkeen edustaja Sanni Moilanen vastasi, ettei lakimuutos muuttaisi yhteiskunnallista todellisuutta, koska samaa sukupuolta olevia pareja ja sateenkaariperheiden lapsia on olemassa jo nyt.

- He ovat kuitenkin ihan todellisuutta. Sitä ei mikään lakimuutos muuta mihinkään, hän sanoi.

"Kansa kannattaa"

Aloitteen edustajat vetosivat useaan otteeseen siihen, että tutkimusten mukaan yhä suurempi osa suomalaisista kannattaa sukupuolineutraalia avioliittoa. He julkistivat tänään Taloustutkimukselta tilaamansa tutkimuksen, jonka mukaan lain muutosta kannattaa nyt 65 prosenttia suomalaisista.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen kyseenalaisti asiasta tehtyjen tutkimusten luotettavuuden. Hän sanoi, että on itse saanut asiasta pääosin muutosta vastustavaa palautetta. Turunen huomautti myös, että media näyttää kyllä kannattavan asiaa.

Hankkeen edustaja Milla Halme vastasi, että tänään julkaistu tutkimus on teetetty ulkopuolisella taholla, Taloustutkimuksella. Hän huomautti, että tutkimuksen 1010 vastaajan otos on yrityksen normaalin käytännön mukainen ja sen luotettavuus on 95 prosentin tasolla.

Eduskunta äänestää asiasta

Lakivaliokunta jatkaa aloitteen käsittelyä. Myöhemmin sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä äänestetään koko eduskunnan voimin.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) pyysi aloitteen edustajia toimittamaan jatkokäsittelyä varten lisäselvityksiä muun muassa hankkeen taloudellisista vaikutuksista. Hän huomautti, että muutos voisi lisätä adoptioselvitysten määrää, ja esimerkiksi Väestörekisterikeskuksen pitäisi muuttaa järjestelmiään.

Holmlund pyysi näkemyksiä myös siitä, tulisiko muutos johtamaan ajan kuluessa siihen, että kirkko vihkisi samaa sukupuolta olevia pareja. Nyt käsiteltävänä oleva muutos ei sitä koske.

Lue seuraavaksi