1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kevätaurinko voi laukaista migreenin - sinisen ja vihreän leikkaavista laseista apua valoherkille?

12 prosenttia väestöstä kärsii migreenistä ja 80 prosentilla on jonkinlaista valoherkkyyttä, neurologi Matti Junes arvioi. Uusimpia keinoja ehkäistä valon aiheuttama migreenikohtaus on sinisen ja vihreän sävyt leikkaavat yleislasit. Luotettavaa tutkimustietoa kuitenkin puuttuu vielä.

Mäkisuksillakin martta katoaa Veijolta näkymättömiin. Kuva: YLE / Martti Juntunen

Uusi käsitys on, että valo ei ole vain oire, joka pahentaa migreeniä, vaan valo myös laukaisee migreenin, eläkkeellä oleva neurologi Matti Junes sanoo.

- Kun menet valoon, sekunnissa parissa kohtaus voi olla aivan hurja. Silloin täytyy maata pimeässä huoneessa parikymmentä minuuttia, ennen kuin tilanne rauhoittuu.

Lisääntyvä valo kiusaa migreenipotilasta varsinkin pohjoisessa, jossa lumesta heijastuva valo tekee ilmasta entistä kirkkaamman. Matti Junes ehdottaa valon aiheuttamaan migreeniin avuksi aurinkolaseja, jotka on kehitetty erityisesti migreenin ehkäisyyn.

- Valossa on tietyt aallonpituudet ja osa on hyvin ärsyttäviä migreenipotilaille.

Juneksen mukaan tietyt sävyt poistavat aurinkolasit vähentävät migreenin voimakkuutta ja kestoa.

- Tämä on nyt tuloillaan ja aika tuore juttu, että on tällaisia migreeniaurinkolaseja.

Tutkimustietoa ei ole

Migreenilinsseihin käytettävä aine on kehitetty Englannissa ja Piiloset toi aineen Suomeen vuonna 2011.

- Testasimme linssiä Suomessa koehenkilöillä vuonna 2011 ja lasit tulivat myyntiin vuonna 2012, optiikkaryhmän johtaja Jan-Erik Breitholtz kertoo.

Linssit ovat oranssin-punertavat ja ne leikkaavat sini-vihreää valoa, joka on valoherkän migreenin laukaiseva tekijä. FL-41 migreenilinssi on yleislasi, joka toimii myös sisällä. Breinholtzin mukaan Suomessa migreenilaseja käyttäviä on arviolta muutama sata henkilöä.

- Asia on suhteellisen uusi, eikä tietoa ole paljoa. Kukaan ei ole kuitenkaan palauttanut laseja, vaikka meillä on siihen takuu.

Lapin keskussairaalan neurologi** Riitta Pirilä** ei ole kuullutkaan migreenilinsseistä.

- En ole kuullutkaan. Valoherkät ja aurinkoherkät käyttävät kyllä aurinkolaseja ja päätteellä käytetään heijastuksen estäviä laseja. Omat potilaani eivät ole kertoneet, että käyttäisivät tällaisia migreenilaseja.

Neurologi Riitta Pirilä sanoo, että monet migreenipotilaat ovat valoherkkiä.

- Tietysti, jos haluaa tällaisia kokeilla, niin se on ok. Tutkimustietoa en migreenilaseista löydä, Pirilä toteaa lääketieteen tietoportaalia selatessaan.

Valo on muutakin kuin näkemistä varten

Neurologi Matti Junes toteaa, että valolla on muitakin tehtäviä kuin maailman näkeminen.

- Se tahdistaa meidän sisäistä kelloa. Silmänpohjasta menee likelle aivojen kipuratoja yhteydet, jotka ärsyttävät jo tätä herkistynyttä kipuratajärjestelmää, joka migreenissä on liittyen kolmoishermon alueen toimintoihin.

Valo vaikuttaa myös autonomiseen hermojärjestelmään, Junes kertaa.

- Aamulla, kun herään, valo lopettaa melatoniinin tuotannon. Valo vaikuttaa uni-valve-sykliin ja tämä on tuttua migreenipotilaille, että unen puute voi aiheuttaa migreeniä.

Junes sanoo, että lapsilla valoarkuus voi olla vaikeasti havaittavissa.

- Kläpilä se saattaa olla siinä mielessä hankala, että niillä ei nämä hommat ole vielä niin kehittyneitä. Saattaa olla vain, että lapsella on vaikeaa koulussa. Nykyään, kun on kiinnitetty huomiota lasten oppimisvaikeuksiin, on todettu, että valoarkuus voi olla yksi tekijä.