1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Jazzmiehen salattu elämä Venäjällä – "Sikäläinen yleisö antaa välittömän palautteen"

Suomalaisen kulttuurin vienti Venäjälle on harvoissa käsissä. Yksi itänaapurissa esille päässyt suomalainen on lahtelainen säveltäjä Miikka Kallio, jonka teoksia on tilattu kantaesitettäväksi Pietariin jo kymmenen vuoden ajan.

musiikki
Miikka Kallio
Meeri Niinistö / Yle

Suomalaista kulttuuria on viety Venäjälle ainakin yhden näyttelijän verran, mutta muuten kulttuurivienti itänaapuriin on vähäistä. Lahtelainen Miikka Kallio tunnetaan Suomessa jazzmuusikkona, mutta Venäjällä ja etenkin Pietarissa hän kasvattaa mainettaan säveltäjänä.

Venäläinen yleisö on tottunut siihen, että musiikki on tehty sekä järjellä että tunteella, eikä kikkailua arvosteta lainkaan, kertoo Kallio.

- Sikäläinen yleisö antaa palautteen välittömästi. Jos teos on sen mielestä yhdentekevä, alkaa yleisö keskustella kesken konsertin tai kävelee ulos.

Kallio ei ole Venäjällä törmännyt kovinkaan moneen suomalaiseen nuoreen säveltäjään. Venäjällä on jonkin verran suomalaisia musiikin opiskelijoita, mutta säveltäjänä Kallio on tällä hetkellä erikoinen tapaus.

- Ville Haapasalokin meni itse Venäjälle opiskelemaan, saavutti siellä menestystä ja vasta sen jälkeen hänet huomattiin täällä kotisuomessa, toteaa Kallio.

Kolmas kapellimestari toden sanoo

Kallion teos Diptych jousiorkesterille, pianolle ja sooloklarinetille kantaesitettiin Pietarissa torstaina.

Kaikki alkoi reilut kymmenen vuotta sitten, kun musiikkitiedettä opiskellut Kallio sai apurahan sävellysopintoihin ja sopiva opettaja, Igor Rogalev, löytyi Pietarista.

- Hänen oppilaanaan opin paljon sellaista, josta on apua kaikenlaisen musiikin säveltämisessä, kertoo Kallio.

Kallio sai ensimmäisen teoksensa kantaesitettäväksi Pietarissa pian valmistuttuaan. Nyt esitettävä Diptych on jo kymmenes. Esimerkiksi 2010 hänen säveltämänsä alttoviulusonaatti sai kantaesityksensä maineikkaassa Pietarin filharmonian kamarimusiikkisalissa.

Ville Haapasalokin meni itse Venäjälle opiskelemaan, saavutti siellä menestystä ja vasta sen jälkeen hänet huomattiin täällä kotisuomessa.

Miikka Kallio

Diptychin kantaesitys oli kariutua kansainvälisen politiikan myllerrykseen. Alun perin suunnitelmissa oli saada konserttiin ukrainalainen kapellimestari, mutta hanke kariutui. Kapelimestarin työnantaja kuitenkin uhkasi erottamiselle, mikäli hän olisi länyt Pietariin.

Seuraavana listalla ollut kapellimestari oli Kiovassa asuva georgialainen, jolle ei lukuisista yrityksistä huolimatta saatu viisumia.

- Kolmas kapellimestari löytyi onneksi Venäjältä, joten hänet saadaan varmasti paikalle, huokaisee Kallio.

Lue seuraavaksi