Hanatehtailija innostui nuorison pisuaari-ideasta

Turhaa vedenkäyttöä voitaisiin vähentää esimerkiksi käyttämällä käsienpesuvettä myös pisuaarien huuhteluun. Tällaiseen johtopäätökseen päätyivät eurajokelaisnuoret, jotka yrittivät löytää keinoja meriveden tilan parantamiseksi. Hanayritys Oras innostui nuorten ehdotuksesta välittömästi.

luonto
pisuaari
Mika Viljanen / Yle

Eurajoen älypäiden joukkue keksi nuorten ideointikilpailussa uudenlaisen idean veden uusiokäyttöön. Raumalla järjestetyssä Puhdas Merivesi -tapahtumassa saatiin eilen kymmenkunta ehdotusta vesistön tilan parantamiseksi. Niistä kiinnostavimpien joukkoon nousi Sanna Salosen, Iiro Koskialhon ja Eetu Salmiolan ajatus pisuaarin huuhtelukeinoista.

– Tavoitteenamme on yhdistää pisuaari ja käsienpesu, jotta vettä kuluisi vähemmän. Käytännössä pisuaarin yläpuolelle voitaisiin yhdistää hana, josta käsienpesussa käytetty vesi valuisi pisuaariin ja puhdistaisi sen, nuoret kertovat.

Oras kiinnostui idean hyödyntämisestä

Oras Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Paasikivi pitää ehdotusta kehittämiskelpoisena.

– Idea kuulostaa hyvältä. Kyseessähän on ihan aito ongelma. Käsienpesussa hukkaan valutettava vesi on yleensä aika puhdasta ja voisi olla käyttökelpoista. Lopullisen ratkaisun löytymiseen voi hetki mennä, mutta ehdottomasti kannattaa tutkia miten se voitaisiin tehdä, Paasikivi toteaa.