Maakunnan maastopyöräilyreitti kuntien käsissä

Kouvolasta aina Virolahdelle saakka yltävän maastopyöräilyreitin suunnitelmat ovat valmiit. Kolmiosaisen reitin valmistelu ja rakentaminen maksaisi noin 200 000 euroa. Siitä vajaa kolmannes pitäisi rahoittaa kuntien rahakirstuista.

maastopyöräily
Maastopyöräilijä ajaa sammaleisella polulla.
Yle

Kymenlaaksoon kaavaillun maastopyöräreitin suunnitelmat ovat valmistuneet. Nyt kunnat ratkaisevat, haluavatko ne osallistua reitin toteutukseen. Suunniteltu maastopyöräreitti koostuu kolmesta eri osuudesta, jotka muodostavat yhteensä noin 150 kilometrin reitin.

- Reitit olisivat Susikosken ja Haminan välillä, Uuperistä Metsäkylään sekä Haminasta Virolahdelle, Harjun oppimiskeskuksen luo, selittää kehitysyhtiö Cursorissa reittiä suunnitellut projektipäällikkö Kari Taimisto.

Reitille on suunniteltu myös lukuisia taukopaikkoja. Reitin valmisteluun ja taukopaikkojen rakentamiseen on arvioitu kuluvan rajaa noin 200 000, josta suurin osa tulee EU:lta ja valtiolta. Tärkein rahanlähde on Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahasto. Kaikkineen EU:n ja valtion rahoitusta hankkeeseen on tulossa noin 70 prosenttia.

Kuntien rahatilanne ratkaisee

Kuntien maksettavaksi jäisi noin kolmasosa. Lopullinen kustannustaso riippuu myös siitä, millaisella menetelmällä reitin käytännön toteutus tehdään. Vaihtoehtoja on periaatteessa kaksi. Joko kunnat neuvottelevat suoraan maanomistajien kanssa reittilinjan teosta tai ELY-keskus tekee niin kutsutun ulkoilureittitoimituksen. Siinä määritellään myös maanomistajille maksettavat korvaukset. Vastaavaa menetelmää käytetään esimerkiksi yksityisteiden perustamisessa.

- Pääsääntö on, että korvauksia maksetaan esimerkiksi puustomenetyksistä, mutta esimerkiksi kallioisilta osuuksilta, joilla reitti ei kuluta maastoa, ei korvauksia makseta, Taimisto kertoo.

Reitin on tarkoitus olla valmis ensi vuoden lopulla. Samaan aikaan on vireillä maantiepyöräilyreitistön päivittäminen ja laajentaminen. Kotkan kaupungin alueella on vuonna 2002 tehty pyöräilyreitistö, ja sen päivittämisen yhteydessä on tarkoitus suunnitella reitistöt Haminaan, Miehikkälään ja Virolahdelle.

- Sen suunnitelmat ovat käytännössä valmiit ja odottelemme rahoitusta reittikarttojen painattamiseen, Taimisto sanoo.