Vankeja majoitettu jopa saunan lauteilla

Vantaan vankilan tilojen ahtauteen ei ole odotettavissa helpotusta lähiaikoina. Vantaalla on ollut jo vuosia enemmän vankeja kuin mitä heille on paikkoja. Pahimmillaan vangit ovat yöpyneet jopa saunan lauteilla.

Kotimaa
Vantaan vankila tutkintavankila pako vanki työvoimapula vartija
Yle

Vantaan vankilassa on ollut jo vuosia enemmän vankeja kuin mitä heille on paikkoja. Vankilassa on virallisesti 190 vankipaikkaa, mutta vankien määrä on ajoittain noussut jopa 290:een. Tällä hetkellä vankeja on 231.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on huolissaan ahtaudesta. Hän ei kuitenkaan uskalla luvata, että Vantaalle kaavailtu lisärakennus toteutuu. Valtion säästöjen vuoksi uusien hankkeiden aloittaminen on vaikeaa.

Tutkintavangit täyttävät Uudenmaan vankilat

Uudenmaan tutkintavankeja on sijoitettu myös Jokelan, Riihimäen ja Helsingin vankiloihin, mutta niihin ei mahdu nykyistä enempää vankeja.

Tutkintavankien suuri määrä ja vartijoiden vähentäminen valtion rahapulan vuoksi aiheuttaa vankilassa riskitilanteita.

Vantaan vankilasta kuljetetaan paljon vankeja muun muassa oikeudenkäynteihin ja tämä työllistää vartijoita. Tämän seurauksena vartijoita ei aina ole riittävästi osastoilla vaan ovia joudutaan sulkemaan.

Tutkintavankeus säilyy jatkossakin

Oikeusministeriön asettama työryhmä pohtii parhaillaan keinoja tutkintavankien määrän vähentämiseksi esimerkiksi takuilla tai jalkapantavalvonnalla. Oikeusministeri Henriksson kuitenkin korostaa, että uusia mahdollisia menettelytapoja vasta selvitellään ja tutkintavankeus tulee jatkossakin olemaan pääasiallinen keino rikosten tutkinnan varmistamiseksi.

Vantaan vankilan johtajan Tuomo Junkkarin mukaan lisärakennus olisi tarpeen. Silloin kaikki Uudenmaan tutkintavangit voitaisiin keskittää Vantaalle.

– Yliasutus vaarantaa rikosten esitutkintaa kun vankeja ei välttämättä pysytä valvomaan riittävän tiukasti, sanoo Junkkari.

Vangit menettävät yksityisyytensä kun heitä joudutaan sijoittamaan jopa neljä samaan selliin. Ahtaus aiheuttaa enemmän häiriöitä, riitoja ja jopa tappeluita vankien kesken.