Radiokonkari: "CD-levyn kotelo on maailman huonoin keksintö"

Yleisradiossa pitkän uran tehnyt musiikkitoimittaja ja radioääni Jake Nyman kerää musiikkia formaatista välittämättä. Omaa levyhyllyään hän on täyttänyt viime aikoina uusilla löydöillä menneisyydestä.

Kuva: YLE

Jake Nyman muistaa hyvin hetken, jolloin hän osti ensimmäisen LP-levynsä. Se oli Moody Bluesien ensimmäinen LP-levy Magnificient Moodies.

– Ostin sen kesätöistä saamillani rahoilla. Olin ihastunut tyttöön, joka tykkäsi kovasti siitä bändistä. Hänellä oli kuitenkin vain yksi tai kaksi singleä. Menin ostamaan levyn ja sanoin tytölle, että tuletkos meille tänä iltana kuuntelemaan Moody Bluesia, Nyman kertoo.

Mies ei ole ehtinyt viettää leppoisia eläkepäiviä. Hän jäi eläkkeelle viime kesänä, mutta tekee edelleen radiotyötä ainakin neljänä päivänä viikossa. Sen lisäksi hän kiertää yleisötilaisuuksissa puhumassa uusimmasta kirjastaan Rakas Vanha vinyyli.

Vinyyli ei kuitenkaan ole Nymanille se ainut oikea musiikin kuuntelun muoto.

– En kerää levyjä, kerään vain musiikkia. Formaatti ei ole tärkeä. Mun ei tarvi saada jostain klassikkoalbumista alkuperäistä vinyylipainosta aukeavine kansineen. Joku CD-kokoelma käy yhtä hyvin.

Liian pientä pränttiä

Jos vaakakupissa painavat ulkomusiikilliset seikat, formaatilla on väliä.

Olen miettinyt, että onko ne tehty yhteistyössä Suomen optikkojen liiton kanssa. Niin pienestä präntistä ei saa mitään selvää.

Jake Nyman

– LP-levyjen kannet ovat aikamoisia taideteoksia. CD on ihan onneton verrattuna siihen. Olen miettinyt, että onko ne tehty yhteistyössä Suomen optikkojen liiton kanssa. Niin pienestä präntistä ei saa mitään selvää.

Kovin käytännöllisiä eivät ole CD-levyjen kotelotkaan.

– Jokainen tietää mitä tapahtuu, kun CD-levyn pudottaa lattialle. Se kotelo on maailman huonoin keksintö. Sitähän ei oltu alunperin edes tarkoitettu kaupalliseen vaan arkistokäyttöön.

Tähtisumua levyhyllyssä

Musiikkikonkari tekee välillä löytöjä uuden musiikin sarallakin, mutta tutkimusmatka taaksepäin taitaa kuitenkin kiinnostaa häntä enemmän. Apuna on ollut Tähtisumua-ohjelma, jota Nyman teki vuodesta 2006 alkaen.

– Kuvittelin, että tämä sujuu helposti kun soittaa Frank Sinatraa, Billie Holidayta ja Edith Piafia. Ne eväät oli aika äkkiä syöty. Tein lopulta paljon hienoja löytöjä. Niitä on tullut hankittua kaikkein eniten omaan levyhyllyyn viime aikoina.

Jake Nyman puhuu vinyyleistä torstai-iltana Kouvolan pääkirjastossa.