Koirankakkapoliisitar kyttää jopa puskissa - "Onnistumisprosentti on ehkä 60"

Tamperelaista Riikka Hietalaa ärsyttää, kun toiset koiranomistajat jättävät koirankakat noukkimatta. Koirankakoista huomauttaminen aiheuttaa usein vihaisen reaktion.

Kotimaa
Tamperelainen Riikka Hietala 4 koiransa kanssa.
Jyrki Hakanen / Yle

– Tässä talossa asuu legendaarinen mies. Hän on sitä mieltä, että hänen koiransa saavat kakata taloyhtiön nurmikolle ja hänen pitäisi itse asiassa saada korvausta siitä, että hän lannoittaa nurmikkoa, sanoo Riikka Hietala Tampereen Viinikassa.

Hietala on tavalliseen tapaan ulkoiluttamassa neljää koiraansa.

Hietala on ottanut tehtäväkseen pitää yllä koiranomistajien mainetta. Hän huomauttaa usein toisille koiranomistajille, jos he eivät kerää koiransa jätöksiä.

– Tässäkin, niin kuin näet, on kävelytie, ja tuohon suoraan kakatetaan. Sitten minä kerään niitä täältä, Hietala sanoo.

Monen kohdalla näkyy, että he eivät ole koskaan koskeneet oman koiransa kakkaan sieltä pussin lävitse.

Riikka Hietala

Huomauttaja saa usein kiitokseksi haukut

Hietala ehdottaa itselleen titteliksi kukkahattutätikoirankakkapoliisitar.

– Kun huomautan ihmisille, että ”hei keräätkö koirasi kakat” niin saan takaisin, että ”pidä turpas kiinni ämmä!” Tästä ”ämmästä” olen päätellyt, että menen jo tätikategoriaan, Hietala sanoo.

Hietala on niin omistautunut roolilleen, että tunnustaa kyttäävänsä koiranomistajia jopa puskien suojasta. Puskakyttäämiseen liittyy myös yksi mieleenjäänyt onnistuminen: edellispäivänä huomautuksen kohteeksi joutunut nuori mies oli parantanut tapansa.

– Hän kaivoi taskustaan leipäpussin ja keräsi sen koiransa kakat. Huusin sieltä puskasta, että ihanaa, kun olet alkanut keräämään! Jätkä hyppäs ilmaan, mutta tulipahan annettua positiivinen palaute.

Hietala keskustelee paljon koiran kakkaamisesta ja muutenkin koiranpidosta myös sosiaalisessa mediassa. Siellä häntä vastaan heitetään usein kukkahattutäti-kortti.

Väsytystaistelu onnistuu 60-prosenttisesti

– En tiedä, miten kännykkään puhuminen, taivaalle katsominen tai röökin hiisaaminen estää koirankakan keräämisen. Koirankakka ei hajoa itsekseen ilmaan, vaan se jää sinne maahan. Potentiaalisesti siihen joku astuu, ja minun neljä koiraani saavat vihat niskaansa, Hietala sanoo.

En tiedä, miten kännykkään puhuminen, taivaalle katsominen tai röökin hiisaaminen estää koirankakan keräämisen.

Riikka Hietala

Aluksi Hietala pyytää kauniisti, mutta jos taivaalle katselu edelleen jatkuu, hän kehottaa entistä painokkaammin.

Usein koiranomistajat vain jatkavat matkaa. Joskus he vastaavat, ettei heillä ole pussia. Silloin Hietala neuvoo koiranomistajan pussitelineen luokse ja muistuttaa, että vastuullinen koiranomistaja kuljettaa pussia vaikka kahdessa taskussa.

Joskus Hietala antaa itseltään pussin ja sanoo, että hänellä on aina matkassa ylimääräisiä unohtelijoita varten.

– Onnistumisprosentti on ehkä 60. Ja voi sanoa, että monen kohdalla näkyy, että he eivät ole koskaan koskeneet oman koiransa kakkaan sieltä pussin lävitse, Hietala sanoo.