Puutarhoilla tohina päällä - taimien istuttamista kannattaa vielä viivyttää

Jos haluaa esimaistiaisia keväästä ja lämmöstä, kannattaa suunnata jonkun puutarhan isoon kasvihuoneeseen. Kasvihuoneen ovella vastaan lehahtaa lämmin kosteus, mullan ja kukkien tuoksu, kun kesäkukan taimia istutetaan puutarhoilla kiivaalla tahdilla.

Kotimaa
Ruusupegonioita
Ville Välimäki / Yle

Puutarhoilla varustaudutaan jo kiivaasti kevääseen. Esimerkiksi Janakkalassa Kiipulassa istutetaan joka viikko tuhansia pikkutaimia kasvamaan kevätmyyntiä varten, kertoo Kiipulan ylipuutarhuri Henni Nuutinen. Opetuspuutarhana toimivassa Kiipula Gardensissa kasvatetaan tänä vuonna kaikkiaan noin 150 000 ruukku- ja amppelikasvia. Henni Nuutinen kertoo, että juuri nyt opiskelijoiden ja puutarhureiden kädet käyvät vikkelään.

– Nyt valmistaudutaan tulevaan sesonkiin ja istutetaan kovaa vauhtia pikkutaimia ruukkuihin ja on hyvän aikaa istutettukin jo. Amppeleitakin on alettu nostaa jo tuonne ylemmäs tippuihin.

Taimien lisäksi Kiipulan kasvihuoneessa kukkivat jo monet ruukkukasvit ihan tosissaan. Esimerkiksi hortensia näyttäytyy jo kesäloistossaan.

Monia kotipuutarhureita himottaa työntää sormensa multaan, kun talvikin on ollut leuto ja maa on lumeton. Henni Nuutinen empii vielä istutuspuuhiin lähtöä.

– Nyrkkisääntöhän on se, että kun maa on sula voi alkaa istuttaa. Nyt on kuitenkin ennustettu lunta ja kylmempää, ja jos ne taimet eivät ole ehtineet juurtua vaan ovat siinä pinnassa, niin kyllä ne paleltuvat hyvin helposti. Itse en aikakaan lähtisi vielä istuttamaan. Lasitetulle parvekkeelle voi kyllä laittaa vaikka sipulikukkia kyllä ihan hyvin.

Aurinko tuo harppauksen kevääseen

Kiipulan kasvihuoneella lämpötila nousee aurinkoisella säällä jo yli pariinkymmeneen ja kosteus nostaa hien tottumattoman vierailijan pintaan. Kasvihuoneiden kevättä leuto talvi ei ole kuitenkaan aikaistanut.

– Meillä se ei vielä näyttäydy aikataulutuksessa, koska on ollut sen verran pimeetä tähän asti. Kun aurinko ei ole näyttäytynyt niin kasvihuoneiden keskilämpötila ei nouse sellaisiin lukemiin, että se jouduttaisi tuotantoa. Mutta toki jos sää tällaisena jatkuu niin sitten otetaan harppauksia kohti kevättä.

Kiipulan puutarhalta lähtee kesäkukkia Janakkalan kunnan ja seurakunnan lisäksi myös naapurikuntiin ja seurakuntiin. Ylipuutarhuri Henni Nuutinen kertoo, että Kiipulassa on tehty jo useita satoja Hämeenlinnaan tulevia kukka-amppeleita.

Opetuspuutarhana toimivassa Kiipulassa on pääsääntöisesti keskitytty tukku- ja sopimusmyyntiin, mutta tänä vuonna Kiipulassa laajennetaan myös vähittäiskauppaa avaamalla yksi kasvihuone kokonaan kotipuutarhureille.