1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sairaala sai Microsoftilta muistutuksen päivittää tietokoneensa – "Nyt eletään viimeisiä hetkiä"

Parasta ennen -päiväyksensä huhtikuussa saavuttava Windows XP on vielä yllättävän laajassa käytössä kunnissa ja kuntayhtymissä. Kaikki eivät ole vielä ratkaisseet, miten XP:n tuen päättymisen tuomat tietoturvaongelmat ratkaistaan. Kasvavasta tietoturvariskistä huolimatta käyttöjärjestelmä jää vielä käyttöön etenkin monissa kouluissa.

Kuva: Yle

Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan tuli hiljattain kirje ohjelmistoalan yritys Microsoftilta. Viestissä tiedusteltiin, onko asiakas päivittänyt vanhat Windows XP-käyttöjärjestelmänsä uudempiin versioihin. XP:n tuki päättyy huhtikuun 8:s päivä ja sen jälkeen koneiden puolustuskyky tietoturvahyökkäyksiä vastaan heikkenee.

- Eletään viimeisiä hetkiä, jos nyt vasta aletaan varautua muutokseen, naurahtaa sairaalan tietohallintojohtaja Tuomo Pekkarinen.

Hänen mukaansa KYS:issä herättiin XP:n tuen päättymiseen jo vuoden 2012 lopussa. Tuolloin aloitettiin yli puoli miljoonaa euroa maksanut projekti, jossa kaikki sairaalan noin 4 000 työkoneesta siirrettäisiin uudempaan käyttöjärjestelmään. Tällä hetkellä koneita on uusimatta noin 1 100.

- Käytännössä kaikki saadaan vaihdettua kevään aikana. Joitakin sellaisia koneita jää, joiden ohjelmistot eivät tue Windows 7 -järjestelmää. Niille tehdään erillisiä saarekkeita, jotka eristetään verkkoteknisesti muusta järjestelmästä. Meillä on nytkin eristettynä koneita, joilleei voi lääketieteellisten tekniikan laitteiden vuoksi voi asentaa virustorjuntaa, Pekkarinen sanoo.

Jos kerron, että meidän tietoturva on vahva, menee kaksi tuntia ennen kuin se on kyykyssä.

Jukka Vornanen

Kun Windows XP:n tuki päättyy, siihen ei enää julkaista uusia tietoturvapäivityksiä. Tämän jälkeen sen puolustuskyky erilaisia tietoturvauhkia kohtaan heikkenee vähä vähältä. Esimerkiksi sairaaloiden tietojärjestelmissä ei ole enää sen jälkeen sijaa XP-koneille Pekkarisen mainitsemia poikkeustapauksia lukuun ottamatta.

"Ei riski vielä muutamaan kuukauteen kovin suuri ole"

KYS:in tietohallintojohtaja Tuomo Pekkarinen arvioi, että kaikki julkisyhteisöt eivät ole olleet yhtä hyvissä ajoin liikkeelle kuin he. Vilkaisu kuntien ja kuntayhtymien esityslistoihin vahvistaa arvion: Windows XP:n käyttö jatkuu vielä "parasta ennen" -päivän jälkeen, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ole.

Juankoskella sivistyslautakunta on vasta nyt pyytänyt kaupungilta 20 000 euron lisärahaa koneiden uusimista varten. Senkin jälkeen XP-koneita jää vielä koululaisten käyttöön.

- Niitä käyttävät lähinnä alakoululaiset opettajan valvonnassa. Silloin suurimmat haitat eivät ehkä liity niinkään tietoturvaan, vaan koneiden hitauteen. Menee iso osa tunnista siihen, että odotellaan koneen avautumista, sivistyslautakunnan osastopäällikkö Jari Karttunen kertoo.

Ylä-Savon SOTEssa puolestaan on vielä uusimatta yli puolet noin tuhannesta kuntayhtymän tietokoneesta. Tietohallintopäällikkö Mika Ålanderin mukaan tuleva muutos ennakoitiin noin vuosi sitten ja reipastahtinen käyttöjärjestelmäremontti aloitettiin vuodenvaihteessa. Sairaanhoidossa käyttöjärjestelmän vaihtaminen ei ole yhtä yksinkertainen urakka kuin kotioloissa, sillä monet sairaalalaitteita pyörittävistä ohjelmista on naimisissa XP:n kanssa.

- Esimerkiksi potilastietojärjestelmästä saatiin nyt vasta versio, jolla on virallinen tuki Windows 7 -käyttöjärjestelmällä, Ålander sanoo.

Ålanderin mukaan kaikkia XP-koneita ei ehditä vaihtaa ennen huhtikuun kahdeksatta. Hän ei kuitenkaan pidä sitä suurena tietoturvaongelmana.

- Ei riski vielä muutamaan kuukauteen kovin suuri ole.

Seiska ja Linux saavat jalansijaa

Yleisvaikutelma on, että XP-koneista on pyritty hankkiutumaan eroon ensimmäisenä hallinnossa. Sen sijaan kouluissa muutostyö sujuu hitaammin, osin urakan kalleuden vuoksi. Esimerkiksi Juankoskella 20 000 euron lisämääräraha riittäisi rehtori Jari Karttusen mukaan vain yhden koulun koneiden uusimiseen.

Kuopion tietohallintojohtaja Jukka Vornanen ei puolestaan mielellään arvioi sitä, millainen tietoturvariski XP-tuen päättyminen on kaupungin verkossa. Vanhoja koneita kyllä on, mutta niiden määrän tarkempi haarukointi antaisi hänen mielestään liikaa informaatiota mahdollisille verkkohyökkääjille.

Menee iso osa tunnista siihen, että odotellaan koneen avautumista.

Jari Karttunen

- Jos kerron, että meidän tietoturva on vahva, menee kaksi tuntia ennen kuin verkko on kyykyssä. Yleisesti voin sanoa, että XP:n tapauksessa uhka on ehkä suurempi kotitalouksissa, jotka liikkuvat netissä heikolla tietoturvalla, Vornanen kertoo.

Hän muistuttaa, että ulkoinen tietoturvauhka on vain yksi uhka muiden joukossa. Usein uhka syntyy organisaation sisältä ja silloin niitä pystytään torjumaan henkilöstöä ohjeistamalla.

Windows XP on edelleen yllättävän suosittu käyttöjärjestelmä yrityksissä, julkisyhteisöissä ja kodeissa. Kun sen tuki päättyy, osa käyttäjistä siirtyy Windowsin uudempaan 7-versioon. Myös Linux-käyttöjärjestelmän arvioidaan saavan uusia käyttäjiä. Näin on jo tapahtunutkin esimerkiksi Juankoskella, jossa keskustaajaman koululaiset ovat jo muutama vuosi sitten siirtyneet Linuxiin, rehtori Jari Karttusen mukaan hyvin kokemuksin.