1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Radikaalisaarnaajan maahantuloa on vaikea estää

Viranomaisilla ei ole keinoa estää yksittäisten ihmisten maahantuloa ilman selviä perusteita. Asia nousi esille, kun radikaaliksi luonnehditun muslimisaarnaaja Bilal Philipsin kerrottiin saapuvan Suomeen maaliskuun lopulla. Kutsun Philipsille esitti Helsingin muslimit -yhdistys. Perussuomalaisten kansanedustajien mukaan Philipsin pääsy Suomeen tulisi estää.

A-studio
Opasteita rajatarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Opasteita rajatarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla.Markku Ulander / Lehtikuva

Radikaalimuslimiksi ja fundamentalistiksi luonnehditulta Philipsiltä on evätty pääsy moniin maihin, kuten Saksaan, Australiaan, Keniaan ja Iso-Britanniaan.

Bilal Philipsin tulosta Suomeen ovat huolestuneet erityisesti muutamat perussuomalaiset kansanedustajat. Olli Immonen vaatii toimia sisäministeri Räsäseltä, ulkomaalaispoliisilta ja suojelupoliisilta, jotta Philipsin kaltaisten muslimisaarnaajien maahantulo voitaisiin estää.

Immosen puoluetoveri Jussi Halla-aho puolestaan jätti aiheesta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen. Halla-aho esittää kirjallisessa kysymyksessään huolen muslimisaarnaajien vaikutuksesta Suomen muslimiyhteisöihin.

- Muslimisaarnaajien toiminta ylläpitää ja lisää näiden yhteisöjen eristäytymistä ympäröivästä yhteiskunnasta, samoin mm. naisten elämään vaikuttavia taantumuksellisia käytäntöjä yhteisöjen sisällä, Halla-aho kirjoittaa.

Maahantulokiellot täytyy perustella

Viranomaiset eivät ota kantaa yksittäistapauksiin, mutta yleisellä tasolla käytäntö on selvä.

- Maahantuloedellytyksistä säädetään Schengenin rajasäännöstössä ja ulkomaalaislaissa, ja jos ne ovat kunnossa niin henkilö tulee päästää Suomeen. Toinen asia on, jos henkilö ei täyttää kaikkia maahantulon edellytyksiä, joita selvitetään rajatarkastuksessa. Esimerkiksi maahantulokiellot näkyvät rekistereiden kautta maahantulotarkastuksessa, sanoo Rajavartiolaitoksen ylitarkastaja Max Janzon.

- Sellaista mielivaltaista mekanismia ei ole oikeusvaltiossa, että ilman perustetta evätään jonkun henkilön maahanpääsy ulkorajalla, Janzon korostaa. Kaikki pääsyn epäämistä koskevat päätökset perustellaan.

Muslimisaarnaaja Philipsin kohdalla on pohdittu myös sitä, voiko aiempi maahantulokielto Saksaan vuodelta 2011 pysäyttää matkan myös Suomeen. Saksa on Suomen tavoin Schengen-maa, ja usein maahantulokielto yhteen Schengen-maahan evää pääsyn myös muihin maihin. Rajavartiolaitos tai Maahanmuuttovirasto eivät ota yksittäiseen tapaukseen kantaa.

Maahantuloa voidaan arvioida myös yleisen järjestyksen ja sisäisen turvallisuuden tai kansainvälisten suhteiden vaarantamisen kannalta. Rajavartiolaitoksen ylitarkastaja Max Janzon korostaa, että yleistä ohjeistusta tällaisten tapausten varalle ei ole.

- Se on korostetusti tapauskohtaista kokonaisharkintaa, jossa viranomainen joutuu arvioimaan ja tekemään sen päätöksen sillä perusteella, voidaanko perustellusti arvioida jonkun vaarantavan yleistä järjestystä tai turvallisuutta. Siinä ei ole mitään ohjekirjaa, se on kokonaisharkintaa, jossa rajatarkastusviranomainen voi hyödyntää myös muuta viranomaisyhteistyötä.

A-studio jatkaa aiheesta perjantaina 14.3. klo 21 TV1:llä. Studiossa perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ja toimittaja Mohamed Abdirahim Hussein. Osallistu keskusteluun Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) (#yleastudio) ja Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi