Rooman armeijan nuoren sotilaan kirje kotiin saatiin käännettyä – "Miksi ette kirjoita minulle koskaan?"

Vaikka matkustaminen on nykyisin nopeampaa, kotiväkeä kaipaavien sotilaiden murheet eivät ole muuttuneet, sanoo papyrukselle kirjoitetun kirjeen kääntänyt tutkija.

kulttuuri

"Minä rukoilen päivin ja öin, että te olisitte terveinä, ja kirjoitan teille usein, mutta te ette kirjoita minulle koskaan", valitti Rooman armeijassa palvellut nuori egyptiläinen sotilas papyrukselle kirjoittamassaan viestissä 1 800 vuotta sitten.

Pannoniassa nykyisen Unkarin alueella palvellut Aurelius Polion aneli pääosin kreikaksi kirjoittamassaan kirjeessä, että hänen äitinsä, joka oli leipäkauppias, ja sisarensa ja veljensä antaisivat kuulua itsestään. Hän sanoi myös aikovansa pyytää lomaa päästäkseen käymään kotona.

Kirjeestä ilmenee, että Polion oli kirjoittanut kuusi kertaa saamatta ainuttakaan vastausta. "Kohtelette minua kuin muukalaista", hän valitti.

Brittiarkeologit löysivät hänen kirjeensä ja useita muita papyruksia yli sata vuotta sitten, mutta Polionin viesti päätyi varastoon. Teksti on saatu käännettyä vasta nyt.

Kaukainen sijoituspaikka oli ehkä yllätys

Kirje löytyi Tebtunisin kaupungista Egyptistä, joka Polionin aikana oli roomalaisten hallitsema.

Kirjeen kääntänyt yhdysvaltalaisen Ricen yliopiston tutkija Grant Adamson uskoo löytöpaikan perusteella, että kirje pääsi perille. Siihen lisätyistä ohjeista ilmenee, että Polion oli antanut sen asetoverin vietäväksi.

Nuorukainen oli värväytynyt roomalaisten armeijaan ehkä palkan ja ylläpidon vuoksi. Hän ei kuitenkaan välttämättä tiennyt, miten kauas kotoa päätyisi, sanoo Adamson. Matka kotilomalle – mikäli siihen olisi liiennyt lupa – olisi kestänyt yli kuukauden.

Vaikka matkustaminen on nykyisin nopeampaa, kotiväkeä kaipaavien sotilaiden murheet eivät ole muuttuneet, Adamson kommentoi Live Science -verkkosivulla.