1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhoista Turun valokuvista syntyi pikavauhtia sosiaalisen median hitti

Marraskuussa Facebookiin perustettu Postikorttien Turku -sivu on kerännyt jo yli 7 000 keskustelijaa. Sivuston vanhimmat valokuvat muistot ovat 1800-luvun puolivälistä. Mukana on Suomen ensimmäinen valokuva, joka on otettu Nobelin talosta Uudenmaankadulta vuonna 1847.

kulttuuri
raitiovaunu Turussa
Raitiovaunu Turun Eerikinkadulla.YLE

Sosiaalisessa mediassa leviää runsaasti keskustelua herättäviä valokuvia 1900-luvun taitteen Turusta. Marraskuussa Facebookiin perustettuPostikorttien Turku (siirryt toiseen palveluun)-sivu on kerännyt jo yli 7 000 keskustelijaa. Sivuston on perustanut seitsemännen polven turkulainen Taneli Kulo.

Kuvakaappaus Postikorttien Turku -sivustosta Facebookissa.
Postikorttien Turku -sivustolta löytyy kuvia ja muistoja vanhasta Turusta.Kuvakaappaus Facebook-sivulta

- Isä on jo parisenkymmentä vuotta kerännyt vanhoja turkulaisia postikortteja. Ne ovat pääosin vuosituhanteen vaihteesta 30-luvulle. Silloin oli kaupunkikorttien buumi ja ihmiset lähettelivät toisilleen postikortteja.

- Ajattelin, että tämä olisi kätevä tapa jakaa kuvia niin, että muutkin näkisivät niitä, Kulo sanoo.

Kulo on häkeltynyt Postikorttien Turku -sivuston suosiosta. Keskustelu on ollut vilkasta, sillä vanhat kuvat herättävät muistoja.

- Lähtökohtana on ollut se, että keskustelu on hyvin vapaata. Siellä voi jutella muutakin kuin vain kuvien ympärillä pyörivistä asioista. Se on enemmänkin sellainen turkulaisten keskustelupalsta.

Itsekin olen oppinut uusia sanoja, kuten krekkala. Se on sellainen vähän huonolaatuinen vaate.

Taneli Kulo

Turkulaisten keskustelupalstaa leimaa luonnollisesti ajoittainen paksu Turun murre.

- Se on siinä vähän jujunakin, että se keskustelu on aika hauskaa. Itsekin olen oppinut uusia sanoja, kuten krekkala. Se on sellainen vähän huonolaatuinen vaate, Kulo naurahtaa.

Yli sata vuotta vanhoja kuvia

Taneli Kulo toivoo, että sivustolle ladattavat kuvat on kuvattu ennen vuotta 1950. Syynä on tekijänoikeudelliset seikat.

- Silloin voi olla varma siitä, että kuvat ovat vapaasti käytettävissä. Silloin ei tule näitä tekijänoikeusjuttuja. Tietysti omia ja itse otettuja kuvia voi laittaa sivuille uudempiakin.

Mies seisoo taulujen edessä.
Postikorttien Turku -sivun perustaja Taneli Kulo on häkeltynyt sivuston saamasta suosiosta.Kalle Mäkelä / Yle

- Itse otetuille kuville olen asettanut sellaisen rajan, että ennen vuotta 2000 otetut kuvat ovat tervetulleita. Eli mielellään ennen digiaikaa otettuja kuvia, Kulo kertoo.

Postikorttien Turku -sivuston vanhimmat valokuvat ja muistot ovat 1800-luvun puolivälistä. Mukana on Suomen ensimmäinen valokuva, joka on otettu Nobelin talosta Uudenmaankadulta vuonna 1847.

- Varhaisimmat yksityisten ihmisten kokoelmista löytyneet kuvat on otettu kymmenisen vuotta myöhemmin.

Rotterdam pienoiskoossa

Sivuston perustanut Taneli Kulo on kuvia selatessaan tutustunut moniin itselleen aiemmin tuntemattomiin asioihin Turun historiasta.

Satama on muuttunut nykyisin asuinalueeksi. Vanhoissa kuvissa se on kuin joku Rotterdam pienoiskoossa.

Taneli Kulo

- Itseäni on tosi paljon kiinnostanut moottoriurheilu. Eli Ruissalon ajot ja Itäharjun ajot. Kaikki sellaiset asiat, joita ei ole enää ollut olemassa minun aikanani. Se on hämmästyttävää, kuinka paljon niistäkin löytyy kuvia ja muistoja.

Toinen Kulon mielestä pysäyttävä asia on se, miten Turun sataman alue on muuttunut vuosien saatossa.

- Satama on muuttunut nykyisin asuinalueeksi. Vanhoissa kuvissa se on kuin joku Rotterdam pienoiskoossa. Se on ollut hämmästyttävän näköistä aluetta.

Suurimman osan elämästään Humalistonkadun akselilla asunut Kulo pitää kuitenkin Puolalanpuistoa edelleen kaupungin rakkaimpana alueenaan.

- Sen verran pitää nurkkapatriootti olla. Minä olen keskustan poikia, Kulo toteaa.

Turku ja kaupungin historia on myös kattavasti näkyvillä Ylen Elävän arkiston Turku-sivustolla.

Lue seuraavaksi