Jumppapallot istuimina yläkoulussa Nokialla: ”Mukavasti hytkytyttää”

Jumppapallo käy hyvin istuimeksi pulpetin takana. Oppilaat ovat tyytyväisiä kokeiluun Nokiallakin.

Pan-Amerikan kisat
Jumppapalloja nokialaisessa luokassa
Mauri Tikkamäki / Yle

Pallon päällä voi istua ja liikkua. Jo joensuulaisessa lukiossa hyväksi istuimeksi havaittu jumppapallo innosti kokeiluun myös Emäkosken koulussa Nokialla. Muutaman viikon jälkeen uusi istuin on tuntunut hyvältä.

– Pehmeitähän nämä ovat ja pomppivat. Hytkytyttää mukavasti, sanoo Niko Mäkimarttunen jumppapallon päällä istuessaan.

– Kovassa tuolissa istuessa tulee muutenkin keikuteltua. Pallon kanssa se on mukavampaa, säestää puolestaan Eetu Nikkilä.

Halpa ratkaisu istumisen vaaroihin

On menossa biologian tunti. Opettaja Karoliina Tiilikainen on innolla mukana tuolikokeilussa, joka on osa Liikkuva koulu -ohjelmaa.

Tiilikainen innostui jumppapalloista oitis esitteen nähtyään ja kirjoitti raha-anomuksen pallojen hankkimiseksi koulun vanhempainyhdistykselle, joka lähtikin mielellään mahdollistamaan kokeilua.

Suurista rahoista ei ole tässä kokeilussa kyse, sillä isommankin pallon hinta jää reilusta alle kahden kympin. Jumppapalloja on eri kokoisia, isommat sopivat pitemmille.

Hytkyminen kuuluu asiaan, eikä haittaa opetusta

Oppilaat itse ovat laatineet palloja koskevat säännöt. Häiriöt ovat jääneet pieniksi.

– Kun kaikki hytkyvät, niin liikettä piisaa. Eikä ole huomattu, että se olisi vaikuttanut keskittymiseen ainakaan heikentävästi.

Biologian luokkaan on moni tullut ihan vaan palloilla istuakseen. Kokeilu jatkuu ja saattaa laajentuakin.

– Istumisen terveyshaitat ovat kaikkien tiedossa. Ehkä jumppapallo mullistaa koululuokkienkin kalustusta tulevaisuudessa, arvioi Tiilikainen.