"Orjatyösopimus" jäämässä historiaan rakennusalalla – työmaille tulossa myös kellokortit

Nollatyösopimuksia käytetään tyypillisesti aloilla, joilla kausivaihtelu on suurta.

Kotimaa
Miehiä rakennustelineillä.
Mika Kanerva / Yle
Miehiä rakennustelineillä.
Rakennusliiton Lapin aluetoimitsija Jarmo Alatarvasta haastattelee Sirkku Savusalo.

Rakennusalan uusi työehtosopimus lopettaa niin sanottujen nollatyösopimusten käytön alalla. Jatkossa työntekijällä on oltava tiedossa kuluvan ja seuraavan tilijakson työtunnit eli käytännössä seuraavan kuukauden työt.

Työmaille tulee myös kellokorttijärjestelmä. Työntekijöitä edustava Rakentajaliitto ja työantajia edustava Rakennusteollisuus RT ovat neuvotelleet sopimuksen valmiiksi. Se allekirjoitetaan viikon sisällä.

Nollatyösopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jossa viikkotuntimääräksi määritellään 0-40 tuntia. Työaika voi olla mitä tahansa siltä väliltä ilman että työntekijällä on etukäteen mitään tietoa, milloin töitä on tai onko lainkaan. Käytännössä työntekijä joutuu päivystämään puhelimen äärellä käskyä tulla töihin vaikkapa pariksi tunniksi.

Rakennusala on uranuurtaja

Nollatyösopimuksia on käytetty ja käytetään edelleen tyypillisesti aloilla, joilla kausivaihtelu on suurta. Malliesimerkki on vuokratyöläinen, jonka työnantaja tilaa töihin silloin kun tarvitaan kiireapulaista tai vuoronpaikkaajaa.

Nollatyösopimuksia on runsaasti esimerkiksi ravintola-alalla, siivousalalla ja vaikkapa safarioppailla.

Rakennusalalla niitä on käytetty myös paljon, mutta ei käytetä enää.

- Toivottavasti tämä tulee vaikuttamaan myös muille aloille, kyllä kaikilla työntekijöillä on oltava varmuus siitä, onko tällä viikolla töitä vai ei, Rakennusliiton Lapin aluetoimitsija Jarmo Alatarvas sanoo.

Harmaata taloutta suitsitaan yhteistyössä

Nollasopimuksista luopuminen yhteisellä päätöksellä on rakennusalan yksi keino vähentää harmaata työntekoa. Epämääräiset työsuhteet ja työntekijät ovat alalla haitaksi yhtä lailla työntekijöille kuin työnantajillekin.

Harmaan talouden vastaisku alkoi veronumeroilla, periaatteessa jokaisella rakennuksella töitä tekevällä pitää olla henkilökortti, jossa on veronumero.

Ja lisää on tulossa, rakennusalalla otetaan uuden sopimuksen myötä käyttöön myös kellokorttijärjestelmä.

- Siitä tullaan varmasti keskustelemaan työmailla vielä pitkään, mutta se on yksi harmaan talouden kitkemiskonsti. Ja se on toisaalta myös turvallisuusasia, Jarmo Alatarvas sanoo

- Kun on isoja työmaita, paljon työnantajia ja paljon työntekijöitä, ei siellä pääurakoitsija välttämättä tiedä, tuleeko se kaveri ulos työmaalta. Kellokorttijärjestelmän avulla näkee, jos joku on jäänyt työmaalle ja mahdollisesti yksinäisessä työpisteessä joutunut työtapaturman uhriksi. Tiedetään sitten lähteä etsimään, Rakennusliiton Lapin aluetoimitsija Jarmo Alatarvas sanoo.