Aurinkoon kaivautuneet kyyt mullistivat käärmetutkijan maailman: Saarna uusiksi

Lämpimän talven vuoksi oikutellut luonto onnistui yllättämään jopa kokeneen tutkijan. 50 vuotta käärmeitä tarkkailleen Urpo Koposen mukaan kyy ei piittaa säästä vaan herää talvihorroksesta kellontarkasti. Paitsi tänä vuonna.

Kotimaa
Kyykäärmeet kalliolla
YLE

Kulunut viikko on pannut kotkalaisen käärmetutkijan koville. Kyyt ovat rikkoneet luonnonlakia ja kaivautuneet esiin koloistaan ennennäkemättömän aikaisin.

– Olen nähnyt koiraskyitä jo kahdella pesäpaikalla. Ne ovat melkein kolme viikkoa etuajassa. Olen melskannut käärmeiden kanssa luonnossa yli 50 vuotta ja tehnyt tarkat muistiinpanot. Tämä mullistaa kaiken, Urpo Koponen hämmästelee.

Koposen mukaan ensimmäiset yksilöt ovat aina tulleet esiin aikaisintaan maaliskuun viimeisellä viikolla. Tänä keväänä hän on bongannut jo kuusi kyytä.

– Ihan suu ymmyrkäisenä olen ihmetellyt tätä, sillä käärmeet eivät piittaa säästä. Ilmeisesti niiden sisäinen kello on pettänyt tällä kertaa. Jotenkin ne ovat menneet sekaisin.

Painiskelua luvassa

Koiraskyyt tulevat normaalina keväänä esiin pari viikkoa ennen naaraita, koska ne hautovat siittiöt lisääntymiskuntoon auringon avulla.

– Sen jälkeen niiden pitää vielä painiskella keskenään ennen naaraiden ilmestymistä, että voimasuhteet selviävät. Voimakkaimmat yksilöt parittelevat kaikkien naaraiden kanssa käärmeyhdyskunnassa.

Koponen uskoo, että myös naaraskyyt tulevat esiin 2-3 viikkoa etuajassa.

– Yleensä pariutuminen tapahtuu äitienpäivän tienoilla, nyt ehkä jo huhtikuussa.

"Myytti"

Kyiden aikaisen heräämisen seurauksia on vaikea ennustaa. Takatalven tullen ne todennäköisesti palaisivat raiteilleen.

– Käärmeiden ei käy köpelösti takatalvena. Siittiöiden hautominen alkaa jo syksyllä, joten takatalvi voi pysäyttää prosessin muutamaksi päiväksi tai viikoksi. Se voi jatkua ehkä lopulta aika normaalissakin aikataulussa.

Koposen käärmesaarna menee joka tapauksessa uusiksi.

– Se, että käärmeet eivät välitä säästä, on ollut myytti. Olen saarnannut tästä ympäri Suomea varmana asiana. Käärmeet ovat puoli vuotta horroksessa ja puoli vuotta sen ulkopuolella.