Yle Ghanassa: Koulutetut ghanalaiset haluavat muuttaa takaisin

Ghanassa Länsi-Afrikassa talouskasvu on houkutellut koulutettua työvoimaa muuttamaan Euroopasta ja Yhdysvalloista takaisin kotimaahansa. Ghanan kasvu on kymmenen viime vuoden aikana ollut Afrikan nopeimpien joukossa ja maa lasketaan nykyään alemman keskitulotason valtioksi.

Ulkomaat
E.A. Gamor luo uraa Ghanassa yhdeksän Yhdysvaltain-vuoden jälkeen.
E.A. Gamor luo uraa Ghanassa yhdeksän Yhdysvaltain-vuoden jälkeen. Yle

Emmanuel Gamor ei anna Accran sähkö- ja vesikatkojen häiritä yhdeksän Yhdysvaltain-vuodenkaan jälkeen.

Gamor eli E. A. muutti teini-ikäisenä perheensä kanssa Ghanasta Floridaan. Yliopisto-opintojen jälkeen oli aika palata takaisin, osin isän sairauden takia mutta myös uteliaisuudesta.

– Ulkomailla sitä törmää usein tiettyyn lasikattoon, mutta täällä tuntuu melkein siltä kuin kaikki ovet olisivat auki, hän hehkuttaa.

Ghanan ja muiden Afrikan maiden kohdalla on surtu pitkään aivovuotoa eli koulutetun työvoiman maastamuuttoa. Ilmiö ei ole kadonnut mihinkään, mutta moni tekee nyt Gamorin lailla matkan myös toiseen suuntaan.

Paluumuuttajista osa työllistyy kasvavalle palvelusektorille ja moni perustaa oman yrityksen. Emmanuel Gamor on viestintäalan monitaituri, ammatiltaan sekä radiojuontaja että liiketoiminnan kehittäjä.

Hän puhuu lämmöllä paluumuuttajien verkostosta _ahasporasta _eli twin kielellä diasporasta palanneista.

– Energia ja luovuus täällä on ihan mieletöntä. Monella on halu olla mukana kehittämässä Ghanaa, mutta uskon, että Accrassa on myös mahdollisuus breikata maailmanlaajuisesti, Gamor sanoo.

Kaikki paluumuuttajat eivät toki Accraan jää, kun eivät kestäkään byrokratiaa, ruuhkia, suhteellisen korkeita vuokria ja nitiseviä yhteiskunnan perusrakenteita.

Gamorin mukaan moni huomaa myös, että bisnesideoille voi olla Ghanassa hankala löytää rahoitusta.

Ihmisiä ostoskeskuksessa Ghanassa.
Uudet ostoskeitaat vetävät vaurastuneita accralaisia. Yle

Sunnuntaina supermarkettiin

Ghana on ollut 2000-luvulla yksi Afrikan niin kutsutuista leijonatalouksista. Nopeimmillaan talous kasvoi kolmisen vuotta sitten alkaneen öljyntuotannon siivittämänä yli 14 prosentin vuosivauhtia.

Vaikka taivaalle kerääntyy pilviä, tällekin vuodelle povataan yhä yli kuuden prosentin kasvua. Maailmanpankki luokittelee Ghanan nykyään alemman keskitulon maaksi.

Accrassa talouskasvu näkyy paitsi ruuhkina ja rakennustyömaina, myös uudenlaisena urbaanina kulutuskulttuurina.

Vaurastunut ylempi keskiluokka käy Accra Mallin kaltaisissa ilmastoiduissa kauppakeskuksissa. Siellä heidän rahoistaan kilpailevat kansainväliset brändit ja modernit versiot perinteisistä afrikkalaisista painokuoseista.

Palveluihin kuuluvat myös ravintolat ja elokuvateatteri. Moni tuleekin pelkästään viettämään aikaa.

Supermarketeissa kuten eteläafrikkalaisomisteisessa Shopritessa käydään hoitamassa viikon ruokaostokset esimerkiksi sunnuntaina kirkonmenojen jälkeen, kun siihen kerrankin on aikaa työviikon päätteeksi.

Avainsana on täälläkin kätevyys: kaikki halutaan kerralla saman katon alta.

Maria Tolsa, Yle Uutiset, Accra, Ghana