Hyppää sisältöön

Kuka on tämä kohuttu muslimisaarnaaja?

Kohutun muslimisaarnaajaan edessä ovat sulkeutuneet usean maan rajat. Miestä epäillään yhteyksistä terroristijärjestöihin. Saarnaajan väitetään muun muassa värvänneen sotilaita Osama bin Ladenin verkostoon. Omien sanojensa mukaan hän levittää ainoastaan islamia ja sen sanomaa. Kuka on tämä saarnamies, jonka Helsingin muslimit -yhdistys on kutsunut Suomeen?

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Muslimisaarnaaja Bilal Philipsin tarina alkaa Kingstonissa Jamaikalla, jossa hän syntyi vajaa 70 vuotta sitten. Aikuiseksi hän kuitenkin varttui Kanadan Torontossa. Hän kääntyi islamin uskoon vuonna 1972. Viimeisimmän tiedon mukaan hän asuu Qatarissa, mutta on edelleen Kanadan kansalainen. Philips matkustaa ahkerasti ympäri maailmaa luennoitsijana ja opettajana.

- Minua ei yllätä yhtään, että Helsingin muslimit ovat kutsuneet tämän saarnamiehen Suomeen. Yhdistys on tyyppiesimerkki kovaäänisestä, paljon huomiota saavasta ääriryhmästä, joka numeerisesti muslimien joukossa on kuitenkin pieni, kertoo Tampereen yliopiston islam-tutkija Marko Juntunen.

Tutkijasta saarnamieheksi ja ”somehahmoksi”

Muslimisaarnaaja Bilal Philips, koko nimeltään Abu Ameenah Bilal Philips on opiskellut islamilaista teologiaa muun muassa Medinan yliopistossa Saudi-Arabiassa. Walesin yliopistosta mies valmistui tohtoriksi vuonna 1994.

- Hän sopii hyvin puhujaksi Helsingin muslimit -yhdistyksen tilaisuuksiin, sillä hän on myös aikuisiän käännynnäinen ja opiskellut Medinassa. Helsingin yhdistyksellä on yhteyksiä Medinan yliopistoon, kertoo islam-tutkija Juntunen.

Elämänsä aikana Philips on opettanut muslimeja ympäri maailmaa. Merkittäväksi opettajaksi hän nousi perustettuaan islamin opettamiseen keskittyvän verkkoyliopiston,   Islamic Online Universityn. Verkkoyliopistolla on jo 100 000 rekisteröitynyttä opiskelijaa.

- Bilal Philips on saanut kannattajia nimenomaan anglosaksisessa maailmassa, koska hän puhuu englantia. Hän on myös omaksunut sosiaalisen median välineekseen ja sitä kautta levittänyt viestiään, jatkaa Juntunen.

Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) saarnaajalla on yli 900 000 tykkääjää, Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) seuraajia on kertynyt 63 tuhatta. Philips on kirjoittanut yli 50 islamia käsittelevää teosta.

Saarnaaja vai terroristi?

Philips on kiistämättä ristiriitainen hahmo.

Terrorismia tutkivan Intelwiren (siirryt toiseen palveluun) mukaan Philips on ehtinyt olemaan monessa mukana. Intelwire kertoo, että hän on käännyttänyt yhdysvaltalaissotilaita islamiin Saudi-Arabian palveluksessa Persianlahden sodan aikana ja värvännyt sotaveteraaneja Osama bin Ladenin verkostoon 1990-luvulla.

Jugoslavian sodan aikana hänen väitetään värvänneen yhdysvaltalaisia vapaustaistelijoita bosnialaisten puolelle. Tuolloin värväystoimiin osallistui myös Abdullah Rashid, joka oli yksi vuoden 1993 WTC-pommi-iskun suunnittelijoista. Tämän yhteyden takia Philips karkotettiin Yhdysvalloista vuonna 2004.

Yhdysvallat ei ole ainoa valtio, johon radikaalimuslimiksi ja fundamentalistiksi kutsuttu Bilal Philips ei ole tervetullut. Kenties Yhdysvaltojen karkotuspäätöksen takia Australian hallitus kielsi saarnaajaa saapumasta maahan vuonna 2007. Miehen nähtiin olevan “uhka kansalliselle turvallisuudelle”.

Vuonna 2010 Iso-Britannia seurasi perässä. Sisäministeri Theresa May kielsi Philipsiä saapumasta maahan, koska Philipsillä on “ekstremistisiä näkemyksiä”.

- Minun tietojeni mukaan Philipsin maahantulojen estämiset ovat johtuneet hänen jyrkistä ja radikaaleista mielipiteistänsä naisten asemasta ja seksuaalivähemmistöistä, sanoo Juntunen.

Saksasta Philips sai lähtöpassit vuonna 2011 osallistuttuaan Frankfurtissa mielenosoitukseen. Tapahtuma kantoi nimeä “Islam, väärinymmärretty uskonto.” Philips piti mielenosoittajille puheen, jossa hän mm. kannatti kuolemanrangaistusta homoseksuaalisuudesta. Kommenttien perusteella saarnaajaa käskettiin poistumaan maasta välittömästi. Saksan maahantulokielto saattaa vaikuttaa myös siihen, tuleeko Philips Suomeen.

Terroristiepäilyihin ja kansalliseen turvallisuuteen vetosi myös Kenia, kun se eväsi Philipsiltä maahanpääsyn vuonna 2012.

Philips on toistuvasti kiistänyt väitteet terrorismista. Omien sanojensa mukaan hän on levittänyt islamia ja sen sanomaa.

Hänen on tarkoitus puhua Helsingissä maaliskuun lopulla.

A-studio jatkaa aiheesta perjantaina 14.3. klo 21 TV1:llä. Studiossa perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ja toimittaja Mohamed Abdirahim Hussein. Osallistu keskusteluun Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) (#yleastudio) ja Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

.
.