Pyöreitä täyttävä Jope Ruonansuu viihdyttää itseäänkin Mauno Koivistolla

Jope Ruonansuu täyttää puoli vuosisataa, mutta miehen omien sanojen mukaan nuoret ihmiset täyttävät 50. Kiireinen muusikko heittää syntymäpäivänsä kunniaksi keikkaa ympäri Suomea ja samalla hän unelmoi oman elokuvansa toteutumisesta. Yksin autolla ajaessani viihdytän itseäni, jotta pysyn hereillä, Ruonansuu paljastaa.

musiikki
Jope Ruonansuu
Jope Ruonansuu Hannu Kinnunen / Yle

Huhtikuussa 50 vuotta täyttävä Jope Ruonansuu unelmoi oman elokuvan tekemisestä. Ruonansuun elokuvahanke on jo muutamaan kertaan kaatunut rahoitukseen, mutta tärkeä rajapyykki sai miehen miettimään tulevaisuuden toiveita.

- Jos joskus vielä nähdään parempia taloudellisia aikoja, niin olisi kiva saada elokuva pystyyn. Se haave elää, Ruonansuu paljastaa.

Ruonansuu tuo piirtämänsä karikatyyrit ensimmäisen kerran yleisön nähtäville Raumalla heinäkuussa. Huhtikuun hän keikkailee juhlakiertueen merkeissä.

- Ei tunnu yhtään, että olisin 50. Kun omat vanhempani täyttivät 50, ajattelin, että vanhat ihmiset täyttävät 50. Ajattelin, että jos sitä itsekin tuon ikäisenä eläkeläisenä kinkkaisee. Nyt tuntuu, että nuoret ihmiset täyttävät 50.

Imitaattorina tunnettu Ruonansuu on ollut hauska mies jo kolmisenkymmentä vuotta. Voi hyvänen aika, mies huokaa.

- Huomaan nauravani samanlaisille asioille. Yksin autolla ajaessani saatan viihdyttää itseäni, jotta pysyn hereillä. Imitoin itsekseni ja keskustelen omien hahmojeni kanssa. Mauno Koivisto on aina matkalla mukana.

Jos ei keikkamies, niin sitten kokki

Puoleen vuosisataan on mahtunut lukuisia koluttuja kaupunkeja, ihmisiä ja aitoja kontakteja ihmisten kanssa. Aina ei ole ollut hauskaa, sanoo Ruonansuu.

- Työkuvioon liittyy kaikkea sellaista, mikä ei aina ole niin kauhean hauskaa. Esimerkiksi matkustaminen ja hotellissa yksin asuminen.

Jos Ruonansuu ei olisi keikkamies, olisi hän pyrkinyt puusepän koulutustaan vastaavaan ammattin – tai kokin takkiin.

- Puusepän koulutuksen sain Kemissä, mutta kokin ammatti sopisi hyvin mun habitukseen. Kokin takkeja saa isokokoisina.

Ruonansuu juhlii 15. huhtikuuta syntymäpäiväänsä suurella keikalla Finlandiatalolla. Syntymäpäiväsankaria lavalla juhlivat muun muassa Lordi, Sakari Kuosmanen, Virve Rosti ja Mato Valtonen.

- Jos ihmisellä on puoli vuosisataa takana, niin kyllähän se pysäyttää. Suurin haave on, etät nään omat lapseni aikuisina. Haluaisin vielä joskus olla ressitön papparainen. Istua kiikkutuolissa ja kuunnella Sleeppareita, juoda punaviiniä ja käydä pilkillä, piirrellä hassuja karikatyyrejä. Ei viihdettä voi sydämestään lopettaa. Se on pappisvirka, verissä ja suonissa.