Heinäluoma ei hätkähtänyt kokoomusnaisten kritiikkiä puheenvuoroista

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluona sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että eduskunnassa on selvät säännöt erilaisiin puhetilanteisiin. Hänen mukaansa aina jää edustajia, jotka eivät saa puheenvuoroa.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) kiistää syrjineensä kokoomuksen kahta naiskansanedustajaa eduskunnassa käydyssä Ukraina-keskustelussa.

Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman kritisoi aiemmin viikolla eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman toimia eduskunnassa käydyssä Ukraina-keskustelussa. Vikmanin mukaan kokoomusnaiset eivät saaneet lainkaan puheenvuoroja.

Heinäluoma sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että eduskunnassa on selvät pelisäännöt erilaisiin puhetilanteisiin ja niitä noudatettiin Ukraina-keskustelussa. Hän sanoo, että kyseessä oli debatti, jossa puhemiehen tehtävänä on myöntää minuutin mittaiset puheenvuorot harkinnan mukaan. Etusijalla ovat ryhmien viralliset edustajat ja aiheeseen perehtyneen valiokunnan edustajat. Tässä tapauksessa kyse oli ulkoasiainvaliokunnasta.

– Runsas 50 edustajaa sai puheenvuoron ja 150 ei. Tämä on normaalia näissä lyhyissä keskusteluissa. Kun on 200 edustajaa, aina jää ihmisiä, jotka eivät saa puheenvuoroa, ja aina on tyytymättömiä. Jos julkisuus ottaa lähtökohdaksi kahden edustajan mielipiteen 200:sta niin voidaan sanoa, että on kritiikkiä ja toistaiseksi on jäänyt kertomatta, mikä olennainen asia jäi kertomatta keskiviikon keskustelussa, Heinäluoma sanoo.