1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hanna Smith: "Venäjällä voi olla jokeri, joka kelpaa kaikille"

Esko Ahon mielestä Ukraina-kiistassa vahingossa syttyvän sodan uhka oli suurin kriisin alussa. Nyt pelataan jo shakkia.

Ulkomaat
Hanna Smith
Hanna SmithYle

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith uskoo, että Ukrainan ja Krimin kiistassa paljon on nyt Venäjän käsissä. Smith arvelee, että Venäjällä voi hyvinkin olla taskussaan jokeri, joka kelpaa kaikille. Venäjä haluaa ehkä pitää sen vielä piilossa, joten on vaikea sanoa, mikä se on.

Entisen pääministerin Esko Ahon mukaan yksi ongelma on, että kaikki haluavat tietää, mitä juuri tällä minuutilla ja sekunnilla tapahtuu. Hänen mielestään historia jää helposti taka-alalle ja selkäytimellä yritetään ratkaista asioita, jotka pitäisi ratkaista harkinnalla.

Aho piti mielenkiintoisena Ukrainassa tehtyä miellipidetiedustelua, jossa ukrainalaisten selvä enemmistö katsoi, että heidän pitää pystyä toimimaan sekä lännen että idän kanssa. Tässä on hänen mukaansa ongelman ydin. Edessä on kuitenkin pitkä ja vaikea prosessi, Aho sanoo.

Ahon arvion mukaan vahingossa syttyvän sodan uhka oli ehkä suurin kriisin alussa, ja nyt pystytään jo laskemaan enemmän eteenpäin. Tämä on jo shakkia, jossa pystytään laskemaan useampi siirto eteenpäin, sanoi Aho.

Pakotteiden hyödyllisyydestä Smith tai Aho eivät ole vakuuttuneita. Pakotteita seuraa vastapakotteita ja kierre on valmis, sanoi Aho. Ahoa ja Smithiä haastateltiin Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Smithin mukaan eniten hyötyä voi olla pakotteiden uhasta. Venäläisessä ajattelussa materiaaliset edut on usein alistettu suurvaltastatukselle. Määrätynlainen eristäminen, esimerkiksi OECD:sta ja G8:sta, olisivat pahoja kolauksia juuri Venäjän suurvaltastatukselle. Myöskään viisumivapaudesta ei enää neuvotella. Tämä puree myös tavallisiin venäläisiin, Smith sanoo.

Suurvaltapolitiikassa on Smithin mukaan kuitenkin vain vähän tilaa käskemiselle ja vaatimuksille. Venäjältä kyllä löytyy vastavetoja. Venäjä on hyvä eristämään itseään, mutta se ei halua tulla eristetyksi. Se on hyvä asia, Smith sanoo.

Esko Aho uskoo myös, että kiista on nyt enemmän Venäjän ja Yhdysvaltain välinen kuin Venäjän ja EU:n välinen. Kiista ei ole pelkästään rationaalisesti ratkaistavissa, hän sanoo.

Suomen Venäjän-suurlähettiläs toivoo diplomatian onnistuvan

Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen toivoo, että kriisin selvittelyssä päästään eteenpäin tänään perjantaina, kun Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov tapaavat Lontoossa. Ennusmerkit eivät ole kovin hyvät, hän arvioi.

Himasen mukaan ponnistelu jatkuu myös muilla rintamilla: YK:n turvallisuusneuvosto jatkaa ainakin tänään ja Etyjin tarkkailuryhmä pääsee toivottavasti Krimille ja Itä-Ukrainaan.

Myös Himanen suhtautuu varauksellisesti talouspakotteiden voimaan. Pakotteet, jos niihin joudutaan, voivat vaikuttaa Venäjän käyttäytymiseen, mutta ne purevat hitaasti, sanoi Himanen Ykkösaamussa.

Krimin sunnuntainen kansanäänestys puoltanee liittymistä Venäjään. Sen jälkeen asia voi tulla Venäjän parlamentin käsiteltäväksi. Himasen mukaan on epäselvää, voidaanko väistämättömältä näyttävään kehitykseen enää vaikuttaa. Hän ei kuitenkaan usko, että sotatoimien uhka olisi väistämätön.

Lue seuraavaksi