Viikonloppuna säässä tapahtuu iso muutos – ensi viikoksi pakkasia

Lauantain aikana voimakas matalapaine liikkuu Suomen eteläpuolitse itään. Kylmempää ilmaa on luvassa koko maahan.

sää
Ihmisiä kadulla lumipyryssä.
Toru Yamanaka / AFP

Kuluneella viikolla ihmiset ovat päässeet nauttimaan kevätauringon lämmöstä. Nyt ilma kuitenkin kylmenee, tuoden mukanaan sekä räntä- että lumisateita.

– Suomeen saapuu sadealue, joka vaikuttaa varsinkin maan eteläosassa, kertoo meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

Vielä on epäselvää, kuinka pitkälle pohjoiseen sadealue ulottuu ja kuinka paljon sadetta on luvassa. Lumentulo vaihtelee maan osissa viidestä sentistä kymmeneen senttiin.

– Eteläisimmät maakunnat ovat todennäköisimmin vyöhykkeen alueella lumisateidenkin kannalta.

Muutos tapahtuu viikonlopun aikana, jolloin myös päivälämpötilat painuvat alemmas.

- Seuraavalla viikolla on huomattavasti kylmempää. Päivälämpötilat tulevat olemaan lähemmäs nollaa, yöllä voi olla kymmenenkin astetta pakkasta, Korpela arvioi.

"Ajokelit muuttunevat huonoiksi"

Eteläisissä maakunnissa lumisateet voivat huonontaa ajokelejä. Suuressa osassa maata etenkin perjantai on tuulinen päivä.

- Varovaisuutta kannattaa noudattaa. Kovimmat tuulenpuuskat tulevat todennäköisesti maan itäosista Pohjois-Pohjanmaalle ja Etelä-Lappiin ulottuvalle vyöhykkeelle. Siinä voi esiintyä myös myrskypuuskia, jotka puhaltavat yli 20 metriä sekunnissa.

Kevättä kohti mentäessä ei ole poikkeuksellista, että myös viileämpiä jaksoja tulee. Takatalvesta huolestuneita Korpela rauhoittelee.

– Tähän aikaan vuodesta usein lumipeite on ollut miltei paksuimmillaan myös etelässä. Tämä talvi on ollut siitä poikkeuksellinen, että on ollut lauhaa. Kyllä kesä ennen pitkää tulee, sehän on selvä asia.

Kovin sadealue ei välttämättä osu Etelä-Savoon, mutta lumisateita alueelle on myös luvassa.